PROJEKT „MORE“ USPJEŠNO ZAPLOVIO

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 5 listopada, 2021 - 10:03

LIONS KLUB ŠIBENIK

Međunarodna ekološko – edukativna i humanitarna akcija Lions kluba Šibenik

PROJEKT „MORE“ USPJEŠNO ZAPLOVIO

Lions klub Šibenik, uz suorganizaciju Lions kluba Luce, Lions kluba Lenuci i Lions kluba Domžale iz Slovenije, uspješno je organizirao i proveo prvu Međunarodnu ekološko – edukativnu i humanitarnu aciju „More“, koja je okupila oko 130 sudionika, hrvatskih i slovenskih lionsa i njihovih prijatelja i gostiju. U akciji su sudjelovali i guverner Distrikta 129 Slovenija Nino Maletić, guverner Distrikta 126 Hrvatska Jozo Berečić i trojica bivših hrvatskih guvernera Vinka Mitrović, Nikola Plavec i Darko Angebrant, a prisutno je bilo i nekoliko visokih dužnosnika Distrikta 126 Hrvatska što je ovoj akciji dalo izniman značaj i ona je – u tom smislu – organizirana na najvišoj razini u više od dva desetljeća dugoj povijesti šibenskih lionsa.

Lions klub Šibenik pokrenuo je projekt „More“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti naše brige o okolišu i čistom moru.

Akcija „More“ realizirana je tijekom dva dana, 1.  i  2. listopada 2021. godine plovidbom dva broda na dvije rute: prva ruta od Šibenika do Nacionalnog parka Krka, Skradina i natrag, te druga ruta od Šibenika do otoka Prvića, Kaprija, Obonjana, Zlarina i natrag do Šibenika.

Uoči polaska broda, prvog dana akcije, priređen je i prijam guvernera Berečića i Maletića u Šibensko – kninskoj županiji kod dožupana Ognjena  Vukmirovića.

 Prvog dana brodom Dida Frane  plovilo je četrdesetak sudionika, koji su se naprije zaustavili na uzgajalištima dagnji (pidoća) ispod Šibenskog mosta gdje su konzumirali ovu morsku deliciju pripravljenu na tradicionalan dalmatinski način. Preko Prukljanskog jezera plovilo se do Nacionalnog parka Krka uz dvoiposatno zadržavanja na Skradinskom buku, a potom uplovilo u Skradin gdje je pripremljen ručak i - uz živu glazbu – obavljena izmjena darova dvojice guvernera i domaćina – direktora Turističke zajednice Grada Skradina Damira Nakića. Navečer, nakon povratka u Šibenik, druženje hrvatskih i slovenskih lionsa nastavljeno je u Srednjovjekovnom samostanskom vrtu svetog Lovre na Gorici,  u staroj povijesnoj jezgri grada Šibenika.

Prvi dan akcije „More“ imao je primarno izletnički karakter, ali s konceptom upoznavanja  šibenskog riječno-morskog akvatorija, posebice potopljenog ušća rijeke Krke, koja je vrlo specifična rijeka i prirodni je fenomen dalmatinskog krša. Posjet je bio jako bitan kako bi se shvatila nužnost zaštite tog hidrološki senzibilnog područja koje je suočeni sa sve većim brojem posjetitelja, a samim tim i mogućih onečišćenja ili zagađenja.   

Drugog dana na brod Ina ukrcalo se osamdesetak sudionika akcije koji su kroz Kanal svetog Ante najprije zaplovili prema Tvrđavi svetog Nikole, morskoj utvrdi izgađenoj u vrijeme vladavine Mletačke Republike, a koja se od prosinca 2017. godine službeno nalazi pod zaštitom UNESCO –a. Nakon toga je uslijedio posjet Prvić Luci, odnosno tamošnjem Memorijalnom centru Faust Vrančić, koji je u čast jednom od najvećih Šibenčana, inženjera, izumitelja, jezikoslovca i biskupa, na ovom otoku otvoren 2012. godine. Bio je to koristan susret s autorom djela Machinae novae, u kojem je opisao 56 raznovrsnih uređaja i tehničkih rješenja.

Plovidba je potom nastavljena oko otoka Kaprija i Obonjana s rutom prema Zlarinu. Tijekom tog plova na brodu Ina, dr. Igor Isailović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Spltu održao je predavanje o aktualnom trenutko hrvatskog ribarstva, a priređeno je seciranje nekoliko vrsta riba kako bi se pojasnio utjecaj mikroplastike na njihov organizam. Slično predavanje održala je i znanstvenica dr. Ljiljana Zmijanović dok je profesor Zvonimir Pešić govorio o uvođenju i praktičnoj primjeni humaniodnih robota u obrazovanju. GST Vesna Boinović Grubić iz LC Lenuci govorila je o aktualnim lions projektima.

Nakon ručka na brodu pristalo se u Zlarinu gdje je bivši HTV-ov novinar i urednik Zvonimir Varošanec ispričao priču o zlarinskim koraljima i pjesnikinji Vesni Parun koja je rođena na ovom otoku. Stihove napisane domicilnom čakavicom govorio je njihov autor Mladen Tabulov Truta, a sve je začinjenom i pjesmom o Zlarinu, koju je napisao i otpjevao – naravno, uživo – autor, Zvonimir Varošenec. Na Zlarinu je održana i akcija ronjenja, a ronilac Mario Matijaš i dr. Ljiljana Zmijanović iz dubine pod zlarinskom rivom izvukli su nekoliko desetaka kilograma otpada čiju je analizu napravila predsjednica LC Luce iz Šibenika, Martina Markov, inače dr. prirodnih znanosti. Valja svakako spomenuti da je gotovo trosatni boravak na Zlarinu iskorišten i za veselo druženje i pjesmu.

Na povratku u Šibenik, junak Domovinskog rata, umirovjeni policijski inspektor i član LK Šibenik, Goran Grguričin prenio je vlastito iskustvo iz 1990. i 1991. godine, posebice s otoka Žirja gdje je bila smještena topovska bitnica, a  koja je u to vrijeme obranila Šibenik i cijelo njegovo područje.

Akcija „More“ završena je evaluacijom projekta kada su njegovi sudionici -okupljeni ponovno u Srednjovjekovnom samostanskom vrtu svetog Lovre – iznosili svoje dojmove i ocjene o uspješnosti ove akcije. Svi sudionici su istaknuli važnost ovakvih projekata i ulogu lionsa u njihovoj realizaciji. Neformalno je izrečena mogućnost da se sličan projekt pokuša organizirati sljedeće godine u Sloveniji, na Bledskom ili Bohinjskom jezeru.

Valja još naglasiti da je projekt „More“ imao snažan odjek i na društvenim mrežema, a mi izdvajamo mišljenje PDG Vinke Mitrović koja je u svojoj objavi napisala: - Imali smo dva opuštajuća dana provedena u društvu s dragim ljudima, u smijehu i zafrkanciji, jelu i piću. Naučili smo nešto i o ekologiji, a ponajviše da su ovakvi trenuci neponovljivi.

Lions Klub Šibenik – kako je najavio i njegov predsjednik Dejan Vapski -  nastavit će projekt „More“ i u 2022. godini.

Tekst i slike:

Nikola Urukalo,

 tajnik LK Šibenik