Svetom ocu Papi Franji uručena plaketa Melvin Jones najviše priznanje Lionsa

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 16 lipnja, 2022 - 12:33

Svetom ocu Papi Franji uručena plaketa Melvin Jones najviše priznanje Lionsa

Danas je na Trgu svetog Petra Svetom Ocu Papa Franji predsjednica Vijeća guvernera Lionsa Italije Mariella Sciammetta dodjelila je najveće priznanje Lionsa plaketu Melvina Jonesa.

Ovo priznanje je došlo u prave ruke velikog čovjeka i humanitarca.Čestitamo.

O Papa Franji

Prvi papa s američkog kontinenta Jorge Mario Bergoglio dolazi iz Argentine. Taj 86-godišnji isusovac, nadbiskup Buenos Airesa poznat je kao snažna ličnost diljem kontinenta, ali i kao jednostavan svećenik voljen od strane svoje biskupije, koju je tijekom 15 godina svojeg biskupstva proputovao javnim prijevozom.

"Moji ljudi su siromašni i ja sam jedan od njih", rekao je više puta, objašnjavajući tako svoju odluku da živi u stanu i sâm kuha svoju večeru. Oduvijek je savjetovao i poticao svoje svećenike da iskazuju milosrđe i apostolsku hrabrost, te da uvijek i za svakoga njihova vrata budu otvorena. U nekoliko je navrata kazao da je najgora stvar koja se može dogoditi Crkvi ta da postane, kako je de Lubac (francuski isusovac) to nazvao, »duhovno svjetovna«, što znači da Crkva ne smije biti zatvorena u sebe.

Rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu, kao sin talijanskih imigranata. Njegov otac Mario bio je knjigovođa zaposlen na željeznici, a majka Regina Sivori bila je predana žena posvećena odgoju petero djece. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no ipak je odabrao svećenički put, stoga ulazi u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu. Sljedeće dvije godine predavao je književnost i psihologiju na fakultetu “Immacolate Conception” u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na “Colegio del Salvatore” u Buenos Airesu. Od 1967. do 1970. studirao je teologiju na Teološkom fakultetu “San Jose” u San Miguelu.

Za svećenika ga je 13. prosinca 1969. godine zaredio nadbiskup Ramón José Castellano, a unutar Družbe Isusove proveo je svoj treći probandat između 1970. i 1971. na Sveučilištu u Alcali de Henares u Španjolskoj, te je 22. travnja 1973. položio svoje doživotne zavjete.