30 GODINA LIONS CLUBA OSIJEK IZVANREDAN JUBILEJ

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 29 lipnja, 2022 - 14:53

30 GODINA LIONS CLUBA OSIJEK

IZVANREDAN JUBILEJ

Jedan od najstarijih klubova u našem Distriktu – Lions club Osijek osnovan je prije točno 30 godina u jeku najžešćih agresorskih napada za vrijeme domovinskog rata. Unatoč gotovo 2000 razornih granata srpskih paravojski i nekadašnje JNA, koje su te lijepe sunčane nedjelje pale na grad na Dravi, u podrumu tadašnjeg ribljeg rastorana „Aspius“, okupilo se ugledno društvo budućih članova Lions cluba Osijek i predstavnici Lions cluba Zagreb, na čelu s tadašnjim predsjednikom Ivicom Jakićem, koji je bio ujedno i kum novoosnovanog kluba u Osijeku. Uz brojne druge goste, svečanom činu osnivanja Kluba nazočio je tadašnji guverner austrijskog Distrikta dr. Walter Reinartz. 21 ugledni građanin grada Osijeka izgovorio je svečanu prisegu i na taj su način oni potvrdili osnivanje novog kluba, u to vrijeme četvrtoga po redu u Hrvatskoj.

U protekla tri desetljeća Klub je ostvario bezbroj dobrotvornih i humanitarnih akcija, uvijek s beskrajnom empatijom prema potrebitima. U prvim godinama postojanja, još za vrijeme domovinskog rata, osječki Lionsi uglavnom su se orijentirali na prikupljanje različitih donacija, koje su prije svega bile namijenjene osječkoj Kliničkoj bolnici, Caritasu, te brojnim udrugama koje su se u to vrijeme bavile skrbi za potrebite. Prema službenim podacima vrijednost u to doba prikupljenih donacija cijeni se na više od 25 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Predaleko bi me odvelo nabrajanje pojedinih aktivnosti u narednim godinama, no spomenut ću samo dvije stožerne aktivnosti. Prva i najstarija je prodaja krafni/pokladnica uoči svakogodišnje Korizme, a dobit od te akcije namijenjen je i danas dječjim domovima, školama, obnovi sakralnih objekata, a posljednjih nekoliko godina Zajednici Cenakolo, koja brine o ovisnicima. Druga stožerna aktivnost jest svakogodišnje nagrađivanje najboljih studenta sa svake sastavnice Sveučilišta „Josipa Jurja Strossmayera“, koje organiziramo zajedno s Lions klubom Đakovo. Više godina vodili smo distriktualni projekt natjecanja za Poster mira, koji danas s velikim uspjehom vode članice LC Mursa.

Zahvaljujući ovim, ali  bezbrojnim drugim aktivnostima, Klub je bez ikakve lažne skromnosti zasigurno jedan od najboljih klubova u našem Distriktu. O tome rječito svjedoči podataka da su čak tri naša člana – Antun Tucak, Šime Nevidal i Radoslav Galić obnašali odgovornu dužnost guvernera Distrikta 126 Hrvatska.

Svečano obilježen jubilej

Svečano obilježavanje 30-godišnjeg rada i djelovanja osječkih Lionsa održano je znatno skromnije nego što je to bilo prigodom proslava drugih obljetnica.       Na prigodnoj svečanosti u Hotelu „Osijek“, uz članove Lions cluba Osijek, okupili su se i visoki dužnosnici Distrikta, na čelu s guvernerom Jozom Berečićem, te pastguvernerima – dvojicom iz našega Kluba: Antunom Tucakom i Radoslavom Galićem, pa s Nadom Arbanas i Mladenom Kajganićem.   

Ovu proslavu uveličale su nam i predsjednice Lions klubova Mursa – Mirjana Pajić i LC Kune – Snježana Rimac-Drlje.

Nakon izvješća o radu i povijesti kluba, kojega je podnio aktualni predsjednik Neđeljko Knežević, prvi predsjednik LC Osijek PDG Antun Tucak također se osvrnuo na brojne aktivnosti Kluba, s posebnim naglaskom na činjenicu da je LC Osijek osnovao više od deset klubova ne samo u našoj regiji, nego i u Dalmaciji, pa čak i u Bosni i Hercegovini.

Lijepim riječima i čestitkama članovima Kluba obratili su se i PDG Nada Arbanas i PDG Mladen Kajganić, a sve je začinio nadahnutim riječima guverner Jozo Berečić.

Na kraju čestitale su nam i gošće Mirjana Pajić i Snježana Rimac-Drlje, koja je svoje izlaganje završila interesantnom porukom: „…Da nije bilo Lions cluba Mursa, ne bi ni nas bilo (LC Kune -op.a.), a da nije bilo LC Osijeka ne bi bilo ni Murse ni nas…“ – Š.