Zadarski Lionsi za obnovu koncertne dvorane u Kneževoj palači

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 11 lipnja, 2015 - 18:57

I ovoga ljeta festival Zadar classic open air

U okviru svoje velike akcije „Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači“, Lions  klub Zadar i ovoga ljeta organizira festival Zadar classic open air. To je treći po redu takav festival, a njegovi su prihodi i opet  namijenjeni obnovi koncertne dvorane u Kneževoj palači na kojoj su nedavno počeli radovi. Zadarski Lionsi će nastaviti sa svojom akcijom do konačnog završetka radova, a sva sredstva prikupljena u akciji, uložit će u uređenje koncertne dvorane u tom povijesnom zdanju. Festival se i ove godine održava uz potporu Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra, a počeo je u četvrtak, 11. lipnja nastupom zadarskog pjevačkog zbora Zoranić. Taj je zbor već sudjelovao u akciji „Trebamo i želimo koncertnu dvoranu“ i ovom je prigodom, pod vodstvom dirigenta Jurice Šoše izveo niz poznatih melodija.  

Otvaranje festivala s nastupom zbora HPGD-a Zoranić simbolički je, na više načina, vezano uz cijelu akciju. Najstariji zadarski amaterski zbor je naime, baš kao i trg na kojemu se održavaju koncerti Zadar classic open aira, ime dobio po autoru prvog hrvatskog romana. U njegovoj povijesti, uz to, posebno mjesto pripada Kneževoj palači u kojoj je godinama, sve do njenog razaranja,  imao svoje prostorije  i često nastupao u njenoj  koncertnoj dvorani. Uz te su prostore vezane i brojne generacije Glazbene škole Blagoja Berse čiji su bivši učenici ili sadašnji profesori najčešći  sudionici festivala Zadar classic open air. 

Festival će trajati do  11. rujna i u tom će se razdoblju održati ukupno 12 koncerata s uglavnom mladim, zadarskim glazbenicima kojima je takav nastup lijepa  prilika za dodatnu afirmaciju. Svi će se koncerti održavati na Trgu Petra Zoranića kojemu će, kao i prethodnih godina, dati dodatnu živost i atraktivnost.  Svi će počinjati u 21 sat, a tijekom njihova održavanja, od gledatelja će se prikupljati  dobrovoljni prilozi.

Nakon  zbora Zoranić, u subotu, 27. lipnja  na rasporedu je nastup zadarskog Ansambla Ars Cantabile s dirigentom Igorom Cecićem, a potom će po dva koncerta održati Nela Šarić, sopran i Tomislava Lojić, klavir,  Trio Anime – sopranistice Mia Domaćina,  Nela Šarić i Biljana Ivanović uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića, Trio 3Ptih – Buga Marija Šimić, sopran, Ivan Andrijević, klarinet i Ana Krajnović, klavir, Trio Classic  - Dora Draclin, oboa, Ante Buturić, klarinet i Zdeslav Brnabić, fagot, te na kraju, u rujnu, Dina e Mel – Melita Ivković, gitara, Dina Bušić, glas, Josip Marcelić, kontrabas i Nikola Vidović, bubnjevi.