Povjerenstvo za razminiranje obilježilo dan planeta Zemlja predavanjem o minama

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 30 travnja, 2015 - 15:25

U sklopu akcije HCR-a „Travanj - mjesec zaštite od mina” dana 22.4.2015. održana je tribina pod nazivom “Djeca u opasnosti od mina”, u prostorima OŠ Bijelo Brdo, u Bijelom Brdu, u općini Erdut, nedaleko od Osijeka. Tribini je prisustvovalo oko 90 učenika petih - osmih  razreda škole. 

Tribinu je organizirala „Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Republike Hrvatske, Osječko - baranjske županije” a povjerenstvo za razminiarnje se odazvalo pozivu i aktivno sudjelovalo. Prisutne je pozdravila ispred udruge, predsjednica Ružica Bisaha. Prisutni iz Udruge su bili još: prvi dopredsjednik Franjo Kučinac, članica udruge Mirjana Eberling te velečasni u miru, Josip Majdandžić, kao potporni član.

U ime Hrvatskog crvenog križa GD Osijek, prisutan je bio Goran Latković i Ivan Elvedji u ime MUP-a RH, PU Osječko - baranjske, bio je Mario Kokić, iz odjela protueksplozijske zaštite, te Tomioslav Andrašević iz Odjela prevencije. U ime koordinacije udruga poteklih iz domobvibnskog rata Osječko - baranjske županije, prisutan je bio Damir Buljević, a u ime Odbora za branitelje i stradalnike grada Osijeka prisutan je bio Ilija Lovrić, te predstavnici škole, pedagoginja sa učiteljicama.

U ime povjerenstva za razminiranje o akciji „Travsnj mjesec zaštite od mina” govorio je Dubravko Krušarovski.  Obilježavanjem 22.4.2015. kao dana planeta Zemlja, iznio je podatke da je u Republici Hrvatskoj još 10 županija zagađeno minama, na 527 km2, da je 511 osoba smrtno stradalo u RH od mina te da mine nisu problem samo Republike Hrvatske već je to globalni problem, jer je 112 zemalja svijeta, opterećeno sa 250 milijuna mina. 

Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika PU OB odjela protueksplozijske zaštite, predstavnika crvenog križa i predjednika povjerenstva za razminiranje, predstojnika HCR podružnice Istok, Dubravka Krušarovskog.

Predstojnik povjerenstva za razminiranje

mr. sc. Dubravko Krušarovski, dipl.ing. građ.