Posada LC Split pod nazivom „Splitska dica“ pobjednik ovogodišnje Lions regate Jedrima protiv droge

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 29 travnja, 2023 - 23:08

Posada LC Split pod nazivom „Splitska dica“ pobjednik ovogodišnje Lions regate Jedrima protiv droge

Najveća europska humanitarna Lions regata Jedrima protiv droge ove godine održana je po 24.puta ovaj puta u zadarskom arhipelagu. Od subote, 22. do utorka, 25. travnja plovilo je čak 42 posade iz 15 zemalja svijeta a preko 320 učesnika.

Ovogodišnja Regata bila je u znaku je tradicionalne misije pomaganja u borbi protiv raznih vrsta ovisnosti, ali i novog humanitarnog cilja. Dio prikupljenih sredstava namijenjen je žrtvama nedavnog razornog potresa u Turskoj u kojem je poginulo više od 50 tisuća, a bez doma ostalo više od 1,2 milijuna ljudi.

Pobjednici ovogodišnje regate u ukupnom poretku su:

  1. Mjesto „Splitska dica „ LC Split skiper Ivan Kuret
  2. Mjesto „Mikula Mali“ LC Salona Solin Duje Fržop
  3. LC Lenuci Zagreb skiper Leo Lemešić

/ukupan poredak i rezultate po grupama pogledajte u prilogu ove objave/

Pored ovih nagrada koje su se sastojale od priznanja i jednog Trsa u Vinogradu dobrote kao i Lions kuharice dodijeljene su i nagrade za :

Utješna nagrada za zadnje mjesto posadi SIX PACK LC SLAVOLJUB PENKALA.

Za najbržu prijavu  HAKUNA MATATA LC KRŠKO SLO.

Za najbolju maškaranu posadu AH…SOFIA LC CELJE, LC CELJE MOZAIK,LC LJUBLJANA, LC KORZO SLO, BIH, CRO.

Za najmlađu posadu posebno priznanje dobila je posada TRI KULE LEO CLUB TRI KULE CRO.

Također posebno priznanje e dobila Gorjana Bašić članica LC Split za dobru organizaciju deska, a i naš sponzor Pitter yahting za veliku pomoć u organizaciji regate.

Pored ovog dijela dodjele nagrada posebno su dodijeljene nagrade za najbolje pripremljena jela posada na večeri nacija koja je održana u subotu navečer na prvom danu susreta posada, ali o tome u posebnoj objavi.

Uz sportski natjecateljski dio, sudionike iz Estonije, Švicarske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, BiH, Srbije, Austrije, Belgije, Hrvatske i drugih zemalja posade su ispunile osnovnu misiji Lionizma a to je međusobno razumijevanje i druženje  te razmjena iskustava i novih ideja u duhu zajedničke misije.

Tradicionalna humanitarna regata Jedrima protiv droge godine postala je pravi simbol prevencije protiv droge i pomaganja potrebitima kojom je u proteklih 24. godine prikupljeno više od dva milijuna kuna i financirano više od 30 različitih udruga i ustanova koje se bave prevencijom ovisnosti o drogama. Pored humanitarnog značaja, Regata Jedrima protiv droge već niz godina promovira Hrvatsku kao lijepu i zanimljivu turističku destinaciju. Ona značajno pridonosi vidljivosti Hrvatske i vjerodostojnosti rada hrvatskih Lionsa među Lionsima Europe.

- Ponukani tragičnim događajima u Turskoj, odlučili smo dio prikupljenih sredstava usmjeriti prema njima i tako pomoći onima kojima je to u ovom trenutku doista najpotrebnije.“ – istaknuo je guverner  LD 126 Hrvatska Alek Konić te dodao: “Sudionici su oduševljeni zadarskim arhipelagom i našom zemljom što nas čini ponosnima i motivira nas da ovakve projekte ponavljamo iz godine u godinu. Nedvojbeno se radi o jednom lijepom izlogu kako Lions Internationala, tako i našeg LD 126 Hrvatska, a sudjelovanjem ovolikog broja zemalja, ovaj projekt utječe i na vidljivost naše zemlje u inozemstvu.”

Na završnoj večeri prisustvovalo je preko 300 sudionika regate u predivnom ambijentu Restorana Kornati u marini Kornati Biograd uz dobro raspoloženje i ples uz band Škabelin.

Bila je to još jedna vrlo uspješna regata.

Financijski rezultat regate će biti javno objavljen kao i svrha sredstava nakon odluke Konvencije.