Obraćanje Guvernera D-126 Dražena Melčića Lionsima i Leićima Hrvatske

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 22 srpnja, 2015 - 15:51

Moto Lions godine 2015./2016.: „SLUŽENJE I DRUŽENJE“

 

Dragi Lions i Leo članovi Distrikta 126 Hrvatska,

Krenula je nova Lions godina 2015./2016., i posebno me veseli što sam veći imao prilike biti na nekoliko lijepih i korisnih druženja na raznim stranama naše Domovine. Također imam dojam da za nas hrvatske Lionse kao da nema nekakve ljetne stanke. Klubovi se druže, rade se primopredaje dužnosti, planiraju se i održavaju aktivnost – Sve to obećava vrlo dobru i uspješnu predstojeću Lions godinu.

Kao što znate, sudjelovao sam na međunarodnoj Konvenciji Lions Clubs International, koja se ove godine krajem lipnja održala u Honolulu-u na Havajima.

Prva četiri dana, prije same konvencije, mi budući Guverneri smo imali vrlo opsežne seminare na sve teme koje se tiču budućeg mandata.

Ono što je novo je intenzivno inzistiranje na timskom radu. Od Guvernera se ne očekuje da sam obavlja sve aktivnosti jer jednostavno postoje fizička ograničenja, odnosno sam ne bi stigao obaviti sve potrebne aktivnosti. Već u samom nazivu priručnika „District Governor Team Manual“ se vidi taj naglasak na suradnji sa svim članovima kabineta, počevši od oba Vice Guvernera, tajnika kabineta,preko predsjednika Regija i Zona, GMT i GLT koordinatora do svih dužnosnika klubova.

Samo kao ekipa i organizacija, gdje se zna što je čiji zadatak i prioritet, možemo dalje razvijati naš Distrikt na zadovoljstvo svih naših članova.    

Moj moto je „Služenje i Druženje“. Neki članovi su mi sugerirali da bi bilo još bolje „Druženje i Služenje“, što je također logično – da bismo uspješno služili našoj zajednici i potrebitima, što je naša glavna misija i naš razlog postojanja kao organizacije, moramo se prvo sastati u ugodnom i zanimljivom druženju. Dakle, moja želja je da predsjednici, klubova, zona, regija ali i svi članovi stvore ili pojačaju tu atmosferu i entuzijazam, kako bi svi rado dolazili na druženja u svoje klubove i u tom pozitivnom ozračju kreirali i realizirali korisne i lijepe humanitarne akcije.

Siguran sam da u tom smislu idemo u dobrom smjeru. Već prošle godine bio sam na mnogim akcijama, na kojima su uz članove kluba organizatora sudjelovali i članovi drugih klubova.

Ono što također smatram važnim, a to, osim služenja potrebitima, također spada u glavnu misiju Lions Clubs International, je poticanje međunarodnog razumijevanja – opet najbolje kroz druženje i služenje. Želio bih da nastavimo i proširimo sudjelovanje na raznim Lions međunarodnim forumima, da se družimo s klubovima i distriktima iz drugih zemalja. Prošle godine smo na taj način imali vrlo konkretne koristi i efekte – veliki grant od LCIF-a za poplavljena područja i sudjelovanje 10 stranih posada na našoj regati.

Naši Leići su također izabrali novog predsjednika i rukovodstvo. Kada nam na našim druženjima Kabineta prezentiraju sve što rade, vidimo, da, iako su brojem puno manji od nas Lionsa, kroz svoju mladost i energiju rade toliko dobrih stvari i svaki put me nanovo dirnu ali još i više motiviraju. Već su napravili i poslali mi svoj program aktivnosti za predstojeću godinu i uvjeren sam da ćemo i dalje moći biti ponosni na njihov rad. Pozivam sve Lionse Hrvatske da sudjeluju u aktivnostima naših Leića.

Ono što je također ključno je naša brojnost – naše akcije, naša pomoć potrebitima će biti značajnija što nas je više. Znamo da nam se Distrikt brojčano smanjivao proteklih godina. Probajte povećati broj članova u svakom klubu. Ne samo da ćete za Vaše aktivnosti imati više sudionika, nego ćete dobiti novu energiju, entuzijazam, ideje. Koristite pri tom ne samo brojnost nego i različitost Vas članova.

I nemojte da Vas okolnosti gospodarske krize obeshrabruju. Nije bitno koliko uspijete sakupiti financijskih sredstava, a i nije to jedini način pomoći. Bitno je da na bilo koji način pokažemo potrebitima da smo tu i da mislimo i brinemo za njih, da nisu sami, napušteni i da možemo napraviti makar malu razliku, olakšanje ili makar mali pomak na bolje - kao što je to sadržano u motu našeg novog International Presidenta, Dr. Jitsuhira Yamade, vratimo im barem dio dostojanstva i sklada u životu na način da pokažemo ljudskost. 

Veselim se našem budućem druženju i služenju!

Vaš Dražen Melčić DG

Zagreb, srpanj 2015.