Obilježena 30. godišnjica Lions Cluba Kaptol

Slika korisnika Robert Sedak
Robert Sedak 21 svibnja, 2024 - 14:02

Zagreb, 21.5.2024.

Mijenjamo svijet onih kojima pomažemo

‘’Pomažući onima kojima je pomoć potrebna, ne mijenjamo cijeli svijet, ali sigurno je da mijenjamo svijet onih kojima pomažemo pod egidom '' Služimo!''(We serve!). I pri tom uživamo u malim stvarima koje činimo danas, podrazumijevajući pri tom da male stvari koje činimo danas postaju velike sutra,'' čulo se na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja Lions Cluba Kaptol u Riverside Golfu Zagreb, pred stotinjak uzvanika, koje su činili golferi i članovi Lionsa iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Tom prilikom održan je humanitarni golf turnir i prigodna aukcija vrhunskih maslinovih ulja i vina te fotografija Radiše Mladenovića, poznatog zagrebačkog sportskog fotografa.

Od osnivanja kluba 1994. do danas u radu kluba sudjelovale su istaknute osobe iz hrvatskog društvenog i poslovnog života – od članova tadašnjih vlada, veleposlanika RH, počasnih konzula pojedinih zemalja u Hrvatskoj do istaknutih hrvatskih liječnika, odvjetnika i poslovnih ljudi.

Značajan doprinos društvu

Članovi kluba pomagali su, između ostalog, u osnivanju Zaklade Lions Hrvatska očna banka pod vodstvom prof.dr.sc. Nikice Gabrića, organiziranju prvih izdanja danas već međunarodne Lions regate ''Jedrima protiv droge'' zahvaljujući naporima tadašnjeg guvernera Mirka Barišića, koja je ove godine održana po 25. put te organiziranju brojnih'' Božićnih čajeva'' i humanitarnih Lions natjecanja u skijanju i golfu u namicanju sredstava za poboljšavanje uvjeta stanovanja djece u SOS Dječjem selu Lekenik, omogućavanju edukacije djece oboljele od dijabetesa te ostvarenju programa ''Čigrin let'' TK Čigra, posebno osmišljenom za trening djece s poteškoćama u razvoju.

U desetak godina rada Lions očne banke potpomognuto je presađivanje rožnice za više od 700 pacijenata, te pružena pružena konkretna pomoć za više od dvije tisuće osoba.

Sredstva prikupljena ovogodišnjom akcijom dodijeljena su Obiteljskom kampu za edukaciju djece oboljele od dijabetesa u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva, na čemu se zahvalila dr. Manja Prašek, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, ukazujući na sve veću raširenost dijabetesa među populacijom u mladim uzrastima.

Služenje obvezuje

''Služenje do danas obvezuje nas da nastavimo smjerno služiti i sutra'', izjavio je Mladen Kovaček, predsjednik LC Kaptol.

U svojoj prezentaciji o prijeđenom putu, Edvin Jurin uvodno se zahvalio kumu kluba, preminulom Ivici Vidoviću, iz LC Zagreb, doajenu hrvatskog oglašavanja koji je 1994. okupio prvih deset osnivača kasnije ''charteraša'' LC Kaptol u restoranu Dragec u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Počast je odata i preminulom Borisu Dmitroviću, filmskom producentu, koji je klub doživljavao kao svoj drugi dom, osmišljavajući i davajući osobni pečat u nizu uspjelih akcija.

Uz humanitarni rad, članovi kluba intezivno su se družili i druže na Beaujolais večerima trećeg četvrtka u studenom svake godine, tematskim putovanjima i redovitim subotnjim Stammtisch druženjima u središtu Zagreba.

Naglašavajući da je LC Kaptol jedan od stožernih klubova hrvatskog distrikta (D- 126), Milorad Stanić, guverner distrikta za Lions godinu 2023 / 2024 ukazao je na značaj i ulogu Lions Cluba International kao najveće međunarodne humanitarne organizacije .