Lionsi Hrvatske i prijatelji obilježili 5.obljetnicu Lions vinograda dobrote u Iloku

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 22 rujna, 2022 - 09:20

Lionsi Hrvatske i prijatelji obilježili 5.obljetnicu Lions vinograda dobrote u Iloku

Grožđe je stoljećima simbol ustrajnosti, izdržljivosti, ali i okupljanja, zajedništva i druženja koje donose vinogradske berbe. Vođeni upravo ovim životnim vrijednostima u duhu humanosti i međusobnog pomaganja, Lionsi Hrvatske obilježili su petu godinu humanitarnih berbi u Lions Vinogradu dobrote smještenom na vinogorju Vukovo u Iloku. Sudjelovanjem u projektu Lions vinograd dobrote, prihvaćanjem kumstva jednog ili više trsova sorte traminac, osiguravaju se sredstva za stipendiranje učenika Srednje poljoprivredne škole Ilok.

Ove godine stipendije u iznosu od 5000,00 kuna dobile su učenice Sara Radaković i Danica Štefanić. One će tako, uz ostale učenike, bezbrižno moći razvijati praktična znanja i educirati se u školskom plasteniku za uzgoj cvijeća, povrća i začinskog bilja, voćnjaku, vinogradu i moderno opremljenom vinskom podrum. Ovom donacijom nastavlja se petogodišnja tradicija pomaganja učenicima koji se školuju za poljoprivredna zvanja važna za gospodarsko unapređivanje ovog poznatog poljoprivrednog i vinarskog dijela Hrvatske.

„Lions vinograd dobrote danas broji više od 300 kumova trsa iz Hrvatske i inozemstva. Uključivanjem u projekt svojim donacijama članovi Lions organizacije i prijatelji nesebično pomažu promicanju destinacije, izvrsnosti, poljoprivrednih znanja, ekološke svijesti i važnosti hrvatske poljoprivrede, uvijek pomažući tamo gdje je potreba, što je i moto Lions organizacije. Razvijanjem projekta, cilj nam je u budućem razdoblju privući Lionse i prijatelje iz nama susjednih zemalja kako bi im predstavili ljepote Slavonije, Srijema i Iloka te bogatu vinsku povijest ovog poznatog poljoprivrednog kraja.“ – zaključio je guverner Distrikta – 126 Hrvatska Alek Konić.

Unatoč lošoj prognozi i nemogućnosti održavanja berbe zbog obilne kiše, ovom po mnogočemu posebnom i emotivnom događaju nazočilo je stotinjak sudionika: članovi Lions Distrikta Hrvatske, predstavnici Iločkih podruma, partnera projekta i Srednje škole Ilok. Posebno za ovu priliku u Hrvatsku je stiglo i 14 članica LC Pech Normandia, Distrikta 119 Mađarska koji su za projekt Lions Vinograd dobrote darovali mađarsku autohtonu sortu grožđa Zinfandel.

Nakon posjeta Vinogradu svi prisutni su se uputili u Vinariju Papak kojoj se zahvaljujemo na gostoprimstvu gdje je nastavljeno druženje uz izvrsni tamburaški sastav Melem.