Lions Quest Projekt ide dalje

Slika korisnika Robert Sedak
Robert Sedak 5 siječnja, 2024 - 12:45

U organizaciji Karlovačke županije i Agencije za odgoj i obrazovanje ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a uz logistiku Lions Distrikta 126 Hrvatska te na inicijativu Lions kluba Frankopan iz Ogulina, tijekom 03. i 04. siječnja 2024. godine u Ogulinskoj osnovnoj školi Ivana Brlić Mažuranić, održana je 2dnevna edukacija za 59 učitelja 6ih razreda svih osnovnih škola Karlovačke županije.
Cilj edukacije je priprema učitelja i stručnih suradnika za provedbu Lions Quest Projekta Vještine za adolescenciju u svim osnovnim školama Karlovačke županije.
Lions Distrikt 126 osigurao je putem Granta iz LCI fondacije, 15 000$ za priručnike - udžbenike za sve učitelje i suradnike (351 stranica) i troškove trenera za prijenos znanja o provedbi Lions Quest projekta u osnovnim školama KAŽ i SDŽ.

Edukaciji su se odazvale 24 osnovne škole i druge odgovarajuće ustanove, ukupno 59 sudionika + treneri i predstavnici Lions kluba Frankopan, te guverner Lions Distrikta 126 Milorad Stanić.
Pred početak edukacije 03. siječnja 2024. u 9:30 održana je konferencija za medije na kojoj su govorili:

  1. Anđelka Salopek, ravnateljica osnovne škole Ivana Brlić Mažuranić Ogulin – domaćin edukacije.
  2. Marija Šćulac, pročelnica za odgoj i obrazovanje Karlovačke županije.
  3. Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije.
  4. Daria Kurtić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje ministarstva znanosti i obrazovanja RH.
  5. Alma Rovis Brandić, viša stručna savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje.
  6. Milorad Stanić, guverner Lions Distrikta 126 Hrvatska.

Svako je od govornika sa svog aspekta ukazao na značaj edukacije i provedbu projekta Vještine za adolescenciju osnovnih škola  Karlovačke županije.

Bila je to i prilika da guverner Lionsa Hrvatske, Milorad Stanić, političkoj i općoj javnosti Karlovačke županije, posebno Ogulinu, predstavi širu sliku o Lions organizaciji, Lions članstvu te područjima djelovanja i konkretnim doprinosima Lionsa u pomaganju potrebitima na hrvatskom ali i na nivou lokalne zajednice.

Nastup guvernera Stanića i njegova prezentacija o doprinosu Lionsa svojoj zajednici, posebno su bile zadovoljne članice LC Frankopan Ogulin jer je širom slikom o Lions organizaciji i našim dijelima proširen ugled Lions kluba Frankopan u lokalnoj zajednici.

Dovođenje Lions Quest Projekta Vještine za adolescenciju u Karlovačku županiju, inicirale su upravo članice LC Frankopan preko guvernera Stanića, a on u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje pristupio realizaciji. Valja istaći i da su članice LC Frankopan zamjenica župana te pročelnica odjela za obrazovanje Karlovačke županije, kao i ravnateljica OŠ I. B. Mažuranić, tako da je i ukupan doprinos Lions članova ovoj edukaciji bio velik.

Posebno se istakla OŠ Ivana Brlić Mažuranić, koja je organizirala dvodnevnu prehranu, ručkove, marende, kave, vodu i ostale prostorno - tehničke uvjete za realizaciju edukacije. Ne mali doprinos dale su i sve škole sudionici koje su omogućile učiteljima sudjelovanje i pokrivanje njihovih izostanka iz škole te prijevoza na i sa edukacije.

Karlovačka županija ima značaj broj problema u ponašanju kod mladih, tako da je ovaj program dobrodošao i dobro primljen u Karlovačkoj županiji i njihovim osnovnim školama odnosno razrednicima 6ih razreda koji će Program provoditi sa učenicima 6ih i 7ih razreda, kao oblik socijalnog učenja i stjecanja vještina kod učenika za donošenje svih važnih odluka koje se pojavljuju tijekom adolescentne dobi (11-14 godina).

Sa edukacijom su posebno zadovoljni i učitelji, sudionici edukacije jer su dobili priručnik (351 stranica) koji je praktičan alat za provedbu na satovima razredne zajednice, a kakav alat do sada nisu imali.

Zaključna je ocjena da je edukacija potpuno uspjela i da su sudionici osposobljeni za početak provedbe Lions Quest Projekta Vještine za adolescenciju. Program će se provoditi kroz 27 nastavnih tema, započinje odmah i traje 2 godine.

Agencija za odgoj i obrazovanje provodi i evaluaciju projekta na uzorku 2 x 1000 učenika kako bi se stekla znanstvena utemeljenost uspješnosti ovog Lions Quest programa, a prema dosadašnjim znanstvenim evaluacijama, program pripada među 5/6 najučinkovitijih programa prevencije adolescenata u svijetu (između 100injak programa).

Tijekom ove edukacije, potvrđen je dogovor Agencije za odgoj i obrazovanje i Lions Distrikta 126 Hrvatska o proširenju programa na Splitsko-dalmatinsku županiju te se za termine 02. - 05. travanja 2024. godine planira održavanje 4dnevne edukacije za učitelje Splitsko-dalmatinske županije, gdje se očekuje učešće oko 200 učitelja i za što je Lions Distrikt 126 Hrvatska već osigurao priručnike  te sredstva za edukatore-trenere.

Služimo i ponosimo se time.

Događaj je popratio i Radio Mrežnica s prilogom koji možete pročitati na poveznici Što je neprihvatljivo ponašanje i kako reagirati učilo više od 60 karlovačkih