Lions club Valpovo-Belišće na otvaranju „Monikinog igrališta“ za djecu s posebnim potrebama u Valpovu

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 14 srpnja, 2015 - 15:39

VALPOVO – Župan osječko-baranjski, dr. Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Valpova Leon Žulj i Monika Greiss jučer su simbolično rezanjem vrpce u Valpovu na Vijencu Hrvatske Republike svečano otvorili prvo dječje igralište za djecu s posebnim potrebama u Osječko-baranjskoj županiji. Iznimno dirljiva prigoda, koja je okupila i ujedinila gradske i županijske čelnike, gospodarstvenike i građane, još je jednom pokazala kako je veliko srce za one najslabije i najranjivije skupine sugrađana.

Gradonačelnik Žulj izrazio je osobito zadovoljstvo što ovaj projekt, vrijedan više od 135.000 kuna, svoju pravu vrijednost zapravo pokazuje predznakom prihvaćanja, sreće i uključenosti u društvo i osoba s invaliditetom, koje su već kroz razne aktivnosti pokazale kako, unatoč poteškoćama, znaju uživati u životu na razne načine. Ni župan Šišljagić nije krio oduševljenje ovim posebnim igralištem koje će uvelike obogatiti život osoba s invaliditetom, ali i sve druge djece i njihovih roditelja, te pohvalio brojne aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom MI Valpovo, koji su bili glavni nositelji programa otvaranja Monikina igrališta. Monika je gradonačelniku i županu spontano zagrljajima i poljupcima iskazala zahvalnost za novu, sretniju, ispunjeniju stranicu u životu osobama s invaliditetom.

A ova neobična priča koja je ganula javnost krenula je početkom ove godine, kada je grupa entuzijasta predvođena predstavnicima Policijske postaje Belišće i Vijeća Mjesnog odbora Valpovo potaknula inicijativu da se svi segmenti društva ujedine i u Valpovu na Vijencu Hrvatske Republike urede jedno igralište prema uzoru na sve brojnija europska igrališta, koja pružaju nove mogućnosti za igru i rekreaciju i djeci s posebnim potrebama, ali i njihovim roditeljima. Ubrzo su im se pridružili i podržali ih Lions club Valpovo-Belišće, Gradsko vijeće Valpovo, Policijska uprava osječko-baranjska Odjel za prevenciju, Policijska postaja Belišće, Udruga osoba s invaliditetom MI Valpovo,  Županija osječko-baranjska te Osnovna i Srednja škola Valpovo, koji su tijekom cijele ove godine kroz različite akcije i manifestacije prikupljali kunu po kunu za realizaciju ovog vrijednog projekta, koji je ime dobio po jednoj od najpoznatijih članica udruge osoba s invaliditetom MI Valpovo Moniki Greiss. Monika je u proteklom razdoblju nizom aktivnosti uz pomoć Udruge razbila predrasude u svojoj sredini o osobama s invaliditetom, a u 42. godini života napokon dobila priliku već i samim pogledom sa svog balkona uživati u blagodatima novouređenog prostora na kojem će se okupljati njezini prijatelji iz Udruge MI, ali i brojni drugi mali i veliki građani. (Lidija Aničić)