LC Nasta Rojc Bjelovar poziva na akciju „Vid prije svega“

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 3 ožujka, 2021 - 19:01

Aktivnosti Lions klubova, pa tako i članica LC "Nasta Rojc" Bjelovar, umnogome je vezana uz vid. Godine 1990. Lionsi diljem svijeta pokrenuli su akciju "Vid prije svega", vrijedan program u kampanji za zaštitu vida, program očuvanja preventivne i reverzibilne sljepoće.

Od 2014. obilježava se javnozdravstvena akcija Svjetski dan glaukoma, koji će ove godine u Bjelovaru biti obilježen nizom predavanja i drugim sadržajima od 07. do 13.03 u sklopu već tradicionalnog Tjedna oftalmologije u organizaciji Opće bolnice Bjelovar, točnije odjela oftalmologije.

Pri tome, važnost se stavlja na :

  •  glaukom ili zelena mrena sindrom kojeg karakterizira propadanje vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice povezan najčešće s povišenim intraokularnim tlakom;
  • Rano otkrivanje sive mrene koje je iznimno bitno, pogotovo u starijih od 40 godina. Osim po svome javno zdravstvenom značaju, pojam siva mrena veže se i uz duge liste čekanja u bolnicama.

Na sreću, očni odjel OBBJ, svakako je jedan od onih odjela na koji možemo biti itekako ponosni-dobro ekipirani, iznimno stručni, odlično organizirani. Iz tih razloga, lista čekanja za preglede i operacije, kad su u pitanju bolnice iz sustava HZZOa, jedna je od najkraćih. Osim stručnih, i ovo je motiv mnogim osiguranicima i iz udaljenijih županija, da na operaciju dođu upravo u Bjelovar.

Vrijedni djelatnici ovog uzornog odjela odrađuju preglede i operacije radeći u dvije smjene. Uspijevaju odraditi postavljene im zadatke no ono što nedostaje, to su sredstva za rad. Stoga im je potrebna ultrazvučna sonda koja je za operacije sive mrene prioritetna . S tim ciljem ovoj su se akciji  pridružile i članice LC  „Nasta Rojc“  i to s dvije akcije.

Prva je vezana uz mogućnost razgledavanja i humanitarne prodaje slika koje su u vlasništvu očnog odjela OB Bjelovar. Naime, prije 2 godine, očni odjel je uz pomoć Likovne udruge Bjelovar, organizirao dobrotvorne likovnu kolonija te je tom prilikom odjelu donirano preko 30 slika. Sredstva od prodaje slika trebala su biti usmjerena za nabavu ultrazvučne sonde za operacije sive mrene. Pandemija je, na žalost, učinila svoje, humanitarna prodaja nije bila moguća, a sva planirana sredstva za nabavu nove opreme, preusmjerena su na podmirenje troškova borbe protiv COVID 19. Slike će biti postavljene na facebook profilu Lions kluba Nasta Rojc, gdje će se provesti aukcija, sa početnom procijenjenom cijenom, opisom i dimenzijama slike.

Druga akcija je uključivanje u „Dane zajedničke sadnje“ Hrvatskih šuma  na području UŠP Bjelovar, koja će se održati u  subotu,  13. ožujka 2021. godine u šumi Žabljački lug u blizini naselja Predavac, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Početak sadnje je u 10 sati . Sudionici trebaju doći u odgovarajućoj obući i odjeću i ponijeti rukavice. Kroz tu akciju neće se samo pošumljavati, već se i družiti, a steći će se i temeljna znanja iz područja šumarstva. Akciji će se pridružiti i članovi drugih Lions klubova, prijatelji kluba, zaposlenici OBBJ i svi ostali zainteresirani. Uz kotizaciju od minimalno 100,00  kuna osiguravamo sadni materijal, alat, topli obrok, piće, dobru zabavu i dobar osjećaj pod motom Lionsa  - WE SERWE – MI SLUŽIMO!

Uplate se primaju na  broj računa  IBAN: HR5624020061100950960 - donacija za kupnju ultrazvučne sonde Očni odjel OBBJ.