Hrvatski Lionsi obišli stradala područja u Sloveniji

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 13 kolovoza, 2023 - 21:57

Hrvatski Lionsi obišli stradala područja u Sloveniji

Jučer u subotu 12.08.2023 g. Guverner Lionsa Hrvatske Milorad Stanić sa suprugom Gretom, PDG Dražen Melčić, Predsjednik pov.za međunarodne odnose D-126 Hrvatska sa suprugom Vesnom i tajnik kabineta Guvernera D-126 Zlatko Janković-Miloš posjetili su jedno od najviše stradalih područja Slovenije u tijeku prošlog tjedna Savinjsku dolinu.

Domaćini delegaciji D-126 su bili Breda Pečovnik Guvernerica D-129 Slovenija, PDG D-129 Lorena Hus , PDG D-129 Jurij Šarman Predsjednik pov.za međunarodne odnose D-129 Slovenija, članovi LC Celje Dušan Hus, Ludvig Gorazd i Brane Črepinšek.

Hrvatsko-Slovensku delegaciju Lionsa primio je Župan općine Ljubno u Regiji Savinjska  Franjo Naraločnik koji nas je prvo upoznao sa razmjerom stradanja njegove Općine i cijele Savinjske doline, a zatim i proveo stradalim područjem gdje se delegacija Lionsa uvjerila u strahotu razaranja ovog dijela Slovenije sa dugoročnim posljedicama.

Guverner D-126 Milorad Stanić je uručio paket radnih rukavica Županu Ljubna koje će dobro doći mnogobrojnim dobrovoljcima među kojima su i mnogobrojni Lionsi Slovenije u raščišćavanju nastradalog područja.

U općini Ljubno je stradalo 13 kuća gdje obitelji su izgubili mogućnost stanovanja u njima a još 7 kuća je potencijalno ugroženo zbog klizišta koja su se ispod njih stvorila i prijeti opasnost daljnjeg urušavanja tla. Materijalna šteta na objektima je ogromna,mnogi objekti i industrijski pogoni su bili poplavljeni ali na svu sreću u ovoj općini nije bilo smrtno stradalih ali u cijeloj Slovenije je bilo 6 smrtno stradalih od posljedica nevremena.

Župan Franjo Naraločnik je najtoplije zahvalio Hrvatskim Lionsima na poklonu ali i za brigu i pomoć za nastradala područja.

Breda Pečovnik Guvernerica Slovenskog distrikta se  zahvalila Hrvatskim Lionsima što su među prvima uputili interventnu financijsku pomoć  D-126 kao i mnogim lions klubovima iz Hrvatske koji imaju prijateljske i bratske odnose sa klubovima u Sloveniji koji su uputili i direktno financijsku pomoć Lionsima Slovenije za stradalo područje.

U nastavku druženja delegacija Lions Distrikta razmijenjena su iskustva Hrvatskih Lionsa koji su nažalost nedavno imali također veliko iskustvo u prikupljanju 530.000 eura pomoći za potresom stradalo područje Banovine, koju smo prikupili zahvaljujući Lions prijateljima iz cijele Europe pri čemu su nam Slovenski Lionsi također među prvima priskočili u pomoć i financijski i kupovinom kontejnera.

Susret je iskorišten i za razmjenu iskustava o tekućim lions pitanjima , a Guverner D-126 je pozvao Guvernericu D-129 i suradnike na 1.sjednicu kabineta u Našicama gdje će glavna tema biti o sljepoći i slabovidnosti.

Nažalost povod susreta je bio tužan i sa puno suosjećanja prema stradalom području i ljudima ali je  bilo pravo zadovoljstvo sresti Lions prijatelje iz Slovenije. Hvala im na gostoprimstvu.