HRVATI NA LEDENOM MORU 1872.-1874

Slika korisnika Edo Kragić
Edo Kragić 16 lipnja, 2022 - 08:29

Predstavljanje knjige i izložbe "HRVATI NA LEDENOM MORU 1872.-1874." u Hrvatskom pomorskom muzeju Split.

Nakon pozdravnog govora 2. VDG Robert Vulić knjigu i izložbu je predstavio 1. VDG Milorad Stanic , te samostani istraživač povijesti ekspedicije Miljenko Smokvina.

Fascinantno jednom riječju !!!

Sjeverno polarna ekspedicija je imala istraživačko znanstvene ciljeve i predstavljala je put u potpuno nepoznato i neotkriveno područje Arktičkog oceana.

Posadu od 24 člana je sačinjavalo 12 moreplovaca iz Hrvatske (50% posade) i sva imena uz podatke su poznati.

Izneseni događaji i podaci daleko nadmašuju i današnje kriterije za ekstremno opasne avanture, a koja je u ovom slučaju trajala preko dvije godine i nevjerojatno je to da su se svi osim jednog časnika stroja (koji je krenuo na put već bolestan) svi vratili kući živi i zdravi. Preživjeli su okruženja u kojima je prihvatljiva granica boravka na otvorenom čak i u modernim zaštitnim odijelima iznosi navodno 20 minuta...

Neshvatljivo!

Interesantno je da je Miljenko Smokvina povezujući dokumente pronašao većinu praunuka članova ekspedicije iz Hrvatske, te financijske troškove, doprinose i donacije, te mnoge druge dokumente i članke u novinama koje su pratile organizaciju, vođenje i odjeke ove čudne ekspedicije.

Predavanje nam je proteklo takoreći u sekundi i bacilo nas u neku drugu dimenziju....

Zahvaljujemo se Lions klubovima Quarneroli Lovran i LC Split na organizaciji.