Ekološko - edukativna akcija MoRE još jednom oduševila

Slika korisnika Nikola Urukalo
Nikola Urukalo 23 svibnja, 2022 - 13:41

Lions club Šibenik organizirao je još jednu, treću za redom, ekološko – edukativnu akciju „MoRE” u koju su bili uključeni učenici osnovnih škola iz Šibensko-kninske županije, korisnici Centra za inkluziju Šibenik i mlađe košarkašice KK Šibenik. Akcija je održana 20. svibnja 2022. na Europski dan mora, a počela je u Kući umjetnosti Arsen sa stručnim predavanjem dr. sc Nevena Cukrova iz Instituta Ruđer Bošković o štetnosti mikroplastike na morske i ljudske organizme. Za oko osamdeset sudionika prikazana su i dva video filma, prvi o stotinu godina lionizma u svijetu, i drugi o dvadeset godina aktivnosti Lions kluba Šibenik. Potom se krenulo na Martinsku gdje su sudionici akcije očistiti tamošnju plažu. Nakon čišćenja plaže slijedila je edukativna plovidba uz stručno vođenje kroz Kanal svetog Ante do Tvrđave svetog Nikole, Srime, Vodica te otoka Prvića i Zlarina. Na Zlarinu se predstavio čakavski pjesnik Mladen Tabulov Truta dok je član Lions kluba Šibenik, novinar, pjesnik i šansonijer Zvonko Varošanec izveo nekoliko svojih autorskih pjesama o moru, ribama i otoku Zlarinu. O povijesti otoka Zlarina kao i bogatoj tradiciji koralja i koraljarstva pripovijedao je zlarinski kulturni djelatnik Boris Gregov.

Koliko je bila uspješna ova akcija najbolje govori poruka svih njezinih sudionika koji su na kraju dana rekli: Bilo je izvrsno u svakom smislu, dolazimo opet!

Ekološko-edukativna akcija MoRE u Lions klubu Šibenik zamišljena je i osmišljena kao kampanja podizanja svijesti – kako kod odraslih, tako i kod naših najmlađih, u zaštiti našeg podmorja i obalnog pojasa što je jedan od pet glavnih fokusa svjetskog lionizma.

MoRE je edukativno-ekološka akcija koju Lions klub Šibenik provodi već treći put. U prethodnim dvjema akcijama sudjelovalo je više od 200 gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Prva dvodnevna Ekološko-edukativna akcija MoRE održana je početkom listopada 2021. godine kada su i prikupljena sredstva kojom je financirana ova posljednja akcija. Akcija MoRE, podsjetimo, bila je organizirana i za sudionike netom završene lion jedriličarske regate Jedrima protiv droge.

Tekst i slike:

Nikola Urukalo