LC Virtual Croatia obilježio Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača

Slika korisnika Vedran Obućina
Vedran Obućina 16 rujna, 2024 - 09:53
Ozonski omotač vidljiv iz svemira

Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača svake godine se obilježava 16. rujna. Ozonski omotač oko našeg planeta je siguran, zaštitnički i zahtijeva samo malo pažnje i brige zauzvrat. Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača dan je posvećen očuvanja naše planete, kao i podsjetnik na male i svakodnevne stvari koje građani mogu činiti u svrhu njegove zaštite.

Ozonski omotač je zaštitni sloj plina koji štiti Zemlju od štetnih ultraljubičastih zraka Sunca. Iako je Sunce neophodno za život, ono također emitira zračenje koje je prejakoi da bi živa bića preživjela. Ovdje dolazi do izražaja ovaj sloj visoke koncentracije ozona koji nam omogućava život kakav poznajemo.

U kasnim 1970-ima, međutim, znanstvenici su shvatili da ljudska aktivnost uništava ozonski omotač. Otkrili su rupu koju su uzrokovali plinovi koji oštećuju ozonski omotač, a koji se često nalaze u klima uređajima, hladnjacima itd. Ovo oštećenje ozonskog omotača zauzvrat je utjecalo na život na Zemlji — uništavanje biljaka i ekosustava, povećanje raka kože , itd. Otkriće znanstvenika istaknulo je važnost ozonskog omotača i prijeku potrebu za njegovim očuvanjem.

Godine 1985. 28 zemalja usvojilo je i potpisalo Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača, službenu deklaraciju o udruživanju i zaštiti ozonskog omotača. U rujnu 1987. godine sastavljen je Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač. To je potaknulo zemlje da ujedine svoje napore i eliminiraju 99% svih tvari koje oštećuju ozonski omotač. Zahvaljujući ovom uspješnom pokušaju, ozonski omotač se liječi. U spomen na potpisivanje Montrealskog protokola, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 16. rujna Međunarodnim danom očuvanja ozonskog omotača 1994. godine. Poznat i kao Svjetski dan zaštite ozona, 16. rujna od tada je svake godine posvećen poštovanju i očuvanje ovog zaštitnog sloja i uspjeh Bečke konvencije.

Obilježavanju toga dana priključio se i LC Virtual Croatia, prvi virtualni Lions klub u Hrvatskoj. Zaštita okoliša jedno je od područja djelovanja Lionsa, a članovi LC Virtual Croatia napravili su i kratki video sadržaj na svojoj Facebook stranici kako bi skrenuli pozornost na male stvari koje se mogu svakodnevno činiti: šetnja umjesto korištenja automobila, vožnja biciklom, korištenje proizvoda bez štetnih tvari, ekološki uzgojena hrana, kupnja kod lokalnog malog proizvođača i slično.

LC Virtual Croatia okuplja članove, Lavove i Lavice, iz nekoliko hrvatskih gradova ali i Hrvate u inozemstvu. Osnovni oblik djelovanja je putem interneta, mrežnim povezivanjem i kroz društvene medije, kako bi se kontinuirano podizala svijest o važnosti područja djelovanja u kojemu je Lions prepoznatljiv širom svijeta: dijabetes, sljepoća, glad, rak kod djece, te zaštita okoliša.

Video se može vidjeti ovdje: https://fb.watch/uDqxbfs9PR/

Dr.sc. Edvard Badurina, predsjednik LC Virtual Croatia
Dr.sc. Vedran Obućina, prvi dopredsjednik i tajnik LC Virtual Croatia