XXII. LIONS GRAND PRIX Zagreb 16.03, Udine 5.04. i Rijeka 31 ožujka do 11. travnja 2016.

XXII. LIONS GRAND PRIX

Zagreb 16.03, Udine 5.04. i Rijeka 31 ožujka do 11. travnja 2016.

Nakon izlučnih natjecanja održanih u Zagrebu pod budnim okom Rozine Marije Milčić, stručni ocjenjivački sud (Tonko Ninić-predsjednik, Žorž Draušnik, Zlatko Stahuljak, Zdenka Hesky, Jana Haluza, Josip Nalis, Đuro Tikvica, Laura Vadjon i Katarina Krpan) od ukupno prijavljenih 24 natjecateljskih ansambla, u riječku poluzavršnicu uputio 13 kandidata.

U Udinama je u Državnom konzervatoriju Jacopo Tomadini održano natjecanje i od 12 kandidata dvojica su se plasirala izravno u završnicu.

Riječkom izlučnom natjecanju pristupilo je osam kandidata od kojih je ocjenjivački sud (Nada Matošević Orešković - predsjednica, Igor Vlajnić, Olivera Mirković, Daniela Mendiković, Olga i Bojan Šober) četvero uvrstio u poluzavršnicu.

Nažalost, Dalmacija i Slavonija nisu imali svoja natjecanja. Zaključak je svih prisutnih da se na tome treba poraditi, vjerojatno izabrati nove i agilnije članove Odbora jer nije za vjerovati kako u te dvije regije Lijepe naše nema vrijednih mladih umjetnika.

Na završni koncert plasiralo se četrnaestoro finalista iz Hrvatske i Italije. U dupkom punoj Svečanoj dvorani Zajednice Talijana program su vodili Olga i Bojan Šober, a predsjednica Lions kluba Rijeka Anita Ban otvarajući svečani koncert pozdravila je prisutne goste: guvernera Dražena Melčića, prošlogodišnjeg guvernera Dario Bognola, visoke dužnosnike iz Italije predvođenih  članovima Donjeg doma parlamenta te 1. viceguvernerom Distrikta 108/TA2 kao i predstavnike i dužnosnike drugih klubova iz RH.

„Dva desetljeća u službi mladih“ rekla je predsjednica kluba Anita Ban otvarajući manifestaciju, stavlja Lions klub Rijeka u zasebnu kategoriju koja je zapravo nemjerljiva. Stimuliranje mladih da se bave glazbom i umjetnošću uopće je jedna od najvećih vrednota ovoga pokreta“

Organizatori i voditelji: Olga i Bojan Šober uz stručni žiri

Idejni kreator ovog natjecanja, PID Bojan Šober je sa zadovoljstvom obznanio da je sa ovogodišnjim natjecateljima premašena brojka od 1450 glazbenika koji u kroz proteklih dvadeset godina sudjelovali na ovom natjecanju. „Respektabilan broj, a kada se uzme u obzir da su svi pobjednici ostvarili velike karijere poput: Stjepana Hausera, Filipa Faka, Bruna Vlaheka, Marka Grazianija, Ane Rucner, Gordana Tudora i mnogih drugih, onda nije začudna činjenica da svake godine imamo sve veći broj sudionika.“

Nakon što su svi imenovani pozdravili skup i čestitali LC Rijeka na ovakvom događaju koji izdaleka nadilazi okvire granice distrikta,bilo kvalitetom, sadržajem ili porukama, riječ su preuzeli mladi glazbenici. Gledatelji su u jednom dahu odslušali svih trinaestoro kandidata znajući da žiriju neće biti lako. Nagrade su dobili:

1. nagrada i Grand Prix LC Rijeka

Giacomo Marcocig, eufonij, Udine

Nagrada LC Kontesa Nera (mjesec dana boravka u glazbenom kampu u Austriji)

   Ivan Gužvinac, trombon, Bjelovar

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži HGM

Nastup u sklopu sezone 2015-16

   Zvjezdan Vojvodić, glasovir, Zagreb

Nagrada Zajednice Talijana Rijeka

   Francesco Facca, saksofon, Udine

Nagrada publike

   Kvartet „Sinkopa“

   Katarina Nera Biondić, glasovir

   Valentino Buić, rog

   Domagoj Živković, udaraljke

   Vito Mužević, udaraljke

Najbolji interpret djela Hrvatskog autora

   Ana Labazan-Brajša, violina, Zagreb

2. nagrada

   Mia Pečnik, glasovir, Zagreb

3. nagrada (ex aequo)

   Martina Jembrišak, harmonika, Pula

   Ivan Novosel, truba, Jastrebarsko

Pehar guvernera distrikta Dražena Melčića

   Viktor Jajaš, učenik

Nagrada Kvarteta Rucner

Nastup s Kvartetom u sezoni 2016-17

   Florijan Tavić, bariton, Zagreb

   Massimiliano Marcel, glasovir, Opatija

Nagrada Koncertne direkcije Zagreb i nastup

   Lana Fabijanić, flauta, Jastrebarsko

   Noami Konforta, violina, Zagreb

Nastup sa Zagrebačkim ansamblom flauta

   Irma Dragičević, sopran, Zagreb

Apostrofirajući ogroman trud i napor koji bračni par Šober čini za umjetnost i mlade, guverner Dražen Melčić rekao je: „Ova je aktivnost Lions kluba Rijeka prepoznata od LCI-a, dobivena su mnoga priznanja za ovu plemenitu akciju a jedno od njih je svakako i Zlatna plaketa Grada Rijeke.

Svakako je jedan od najdirljivijih trenutaka ove svečanosti glazbi bio kada je mladi, dvanaestogodišnji Viktor Jajaš, slijepi učenik riječke Osnovne škole „Pećine“ otpjevao pjesmu Con te partiro izazvavši time suze na očima svih prisutnih. Guverner Melčić je predao svoj osobni pehar namijenjen posebnom talentu a veliki aplauz odobravanja publike je potvrdio njegov izbor.

Guverner Melčić je istaknuo kako događaji poput ovih vraćaju sav uloženi trud, sredstva i rad onima koji organiziraju ovakve trenutke i da se pravi duh lajonizma može osjetiti samo na ovakvim susretima. Nakon natjecanja svi natjecatelji i njihovi gosti bili su pozvani na malu zakusku koju su pripremili članovi Lions kluba Rijeka. Tu je bilo prilika za razmjenu misli, razgovora i veselja a pehar najbolje domaćice odnosno Masterchefa je i ove godine ponijela predsjednica kluba Anita Ban.

 

DodatakVeličina
LC Rijeka - XXII. Grand Prix, 2016.pdf3.09 MB
Galerija: