Uspješno održana najveća akcija našeg Distrikta, XX. jubilarna Lions regata „Jedrima protiv droge“ D-126 Hrvatska

Održana rekordna XX. jubilarna Lions regata „Jedrima protiv droge“ D-126 Hrvatska
 
Jučer je na Murteru završila XX. jubilarna humanitarna međunarodna Lions regata „Jedrima protiv droge“ u organizaciji našeg Distrikta 126 Hrvatska.
 
Na regati je sudjelovalo do sada rekordnih 45 posada s 400 sudionika iz slijedećih zemalja: Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Italija, Japan, Libanon, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Srbija i domaćin Hrvatska. Bilo je prisutno 47 Lions klubova i 5 Leo klubova od kojih jedan iz Slovenije.
 
Po brojnosti Lionsa i broja zemalja to jedan od najvećih međunarodnih skupova Lionsa u Europi a definitivno i humanitarna akcija Lionsa s najvećim brojem sudjelujućih nacija na svijetu.
 
Ovogodišnja regata je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz svesrdnu pomoć Općine i TZ Murter.
 
U dva dana jedrenja u prekrasnom Kornatskom arhipelagu uz idealne uvjete za jedrenja postignuti su odlični sportski rezultati.
Ukupni pobjednik regate je posada iz Italije Garda Wind 1 iz LC Arco Riva del Garda.
Pobjednici po grupama prema klasama jedrilica su:
1. Grupa: Posada „Mikula Mali“, LC Salona iz Solina, sa kormilarom Markom Marinovićem.
2. Grupa: Posada LC Zagreb, sa kormilarom Zoranom Pečarevićem
3. Grupa: Posada Garda Wind 1 iz LC Arco Riva del Garda, sa kormilarom Gianniem Torbolijem.
 
Ostale podatke o rezultatima možete potražiti u datotekama koje možete otvoriti putem, linkova ispod ovog članka.
 
Natjecanje se odvijalo pod budnim okom iskusnog i oprpbanog međunarodnog regatnog suca Sebastijana Levstika i njegovih dečki iz firme Kon-Tiki tours.
 
Natjecanje u jedrenju je, naravno, bilo samo jedan dio prekrasne priče koja se odvijala u Marini Hramina i akvatoriju Murtera. Jednako važna su bila tri lijepa večernja druženja posadama u šatoru postavljenom u marini i na samim brodovima.
 
Prvi dan, u četvrtak 19.04., posade su donijele specijalitete jela i pića iz svojih gradova i regija koje su najvećem broju slučajeva sami i pripremili. Bilo je tu vrhunske prezentacije hrane i raznih bogatstava okusa. Žiri je imao vrlo težak zadatak jer svi nisu mogli biti pobjednici, ali na je morao nekoga odabrati. Pobjednik je posada LC Đakovo iz Đakova.
 
Drugi dan je bio predviđen za određene protokolarne aktivnosti.
 
Nakon jutrošnjeg sastanka kormilara, pozvali smo posade da ponovo napravimo jednu „milenijsku fotografiju“, ovaj puta povodom 20. jubileja naše regate u obliku rimskog broja „XX“ i sa jednim velikim jedrom.
 
Na svečanoj večeri, obilježavanje XX. obljetnice naše regate otvorio je Đek Šurija, predsjednik organizacijskog dbora, regate koji je predstavio i zahvalio svim članovima kao i svim onima koji su svojim volonterskim radom pomogli uspješnoj realizaciji regate.
 
Posadame je pozdravio i obratio im se sa prigodnim govorom naš guverner Distrikta Mladen Kajganić, poželjevši sudionicima uspjeh u ostvarivanju svih ciljeva i misije regate, kako u humanitarnom pogledu tako i u međunarodnom upoznavanju i druženju. 
 
Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov također je pozdravio sve prisutne, zahvalio što Lionsi Hrvatske već više godine dolaze na Murter, obećao daljnju podršku i pomoć u tom našem velikom projektu i pozvao i pozvao na ceremoniju otkrivanja ploče „Murter – prijatelj Lionsa“ postavljene na zgradi Općine Murter-Kornati.
 
PDG Mirko Barišić iz LC Zagreb uz pozdrave prisutnima, evocirao je uspomene sa početaka organizacije regate daleke 1999 g.
 
Posebna gost, PID Salim Moussan, iz Libanona, inače kandidat za 3. vice internacionalnog predsjednika LCI na konvenciji u Milanu 2019., naglasio je i čestitao na organizaciji jednog ovakvog izuzetnog skupa Lionsa, iz toliko zemalja, koji se rijetko sreće u Lions pokretu, osim na najvećim događanjima kao što su regionalni forumi i međunarodne konvencije.
 
Na kraju protokolarnog dijela Lionsima se obratio dr. Mate Granić, poseban izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i dao podršku humanitarnom djelovanju Lionsa te naglasio veličinu naše organizacije u Svijetu i kod nas i veliki doprinos Lionsa u donacijama bolnicama, školama, vrtićima i brojnim potrebitima.
Nakon subotnjeg jedrenja, večera je bila zamišljena na opušteniji način. 
Prvoplasiranim posadama za osvojena prve tri mjesta i za ukupnu pobjedu uručene su nagrade u obliku prekrasnih jedara, koje su izradile naše članice Vinka Mitrović i Radojka Trebotić iz LC Salone.
PDG Branko Dragičević iz LC Splita, koji bio organizator 5-oro regata u Splitu, također je pozdravio sudionike i naglasio posebnost tih regata i zaželio uspjeh ovoj regati.
GST Koordinator Distrikta 126 Vesna Boinović Grubić iz LC Zrinjevca prezentirala je i pojasnila prisutnima ideju vremenske kapsule i potpisivanje Povelje humanosti, koja će biti u nju umetnuta. Jedan primjerak se pohranio u općini Murter, a drugi je uručen Guverneru Mladenu Kajganiću za čuvanje.
Nekoliko posada je u svojim nastupima pokazalo svoj pripremljen program i maštovite kostime u plesnim točkama i igrokazima. Bili su to odlični i zabavni nastupi u koje je uloženo puno truda, učenja plesnih koraka i šivanja kostima. Opet nisu svi mogli biti nagrađeni iako su zaslužili. Nagrade su odlukom žirija dobili:
- za najbolji kostim posada „Ah Sofija“ 
- za najbolju plesnu točku posada „Limited Edition“ 
- za najbolji igrokaz LC Izola.
Dodijeljene su ponovo i posebne nagrade za: 
- prvu prijava posadi „Lüneboat“, LC Lüneburg/Ilmenau iz Njemačke,
- utješno nagradu za zadnje mjesto posada „Šibenski Funcuti“, LC Šibenik
- za najbrojniju posadu i za najviše članova na regati u dvije posade LC Novigrad/LCKorzo/LC Mileva Marić Ajnštajn.
Bilo je naravno opet puno vremena i prostora za ugodno i zabavno druženj, kako na brodovima nakon regate, tako i u šatoru prilikom večera, a za dobar „štimung“ i muziku za ples pobrinuli su se članovi rock sastava Jam-IT iz Varaždina. Poseban ugođaj ovoj večeri dao je operni pjevač Mate Grgat čiji nastup je omogućila posada „Limited Edition“ na čemu im hvala. Cijeli program je izvrsno i vrlo zabavno i duhovito vodio i moderirao popularni TV voditelj Frano Ridjan.
Posebno nam je drago što smo ove godine uspjeli omogućiti jedrenje u sklopu naše regate i četvorici članova Zajednice Cenacolo. Nastaviti ćemo suradnju s njima i ubuduće.
I tako, završila je još jedna Lions regata, a organizacioni odbor već razmišlja i  počinje pripremati slijedeću u 2019. 
Ovom akcijom smo ostvarili sve lionističke ciljeve, kao i u svih dosadašnjih 20 godina, u kojima smo prema procjenama uspjeli prikupiti i podijeliti oko 1.200.000 kn za programe prevencije i rehabilitacije kod ovisnosti o drogama. 
Naša predstojećoj Konvencija Lions Distrikta, koja će se održati 26. svibnja u Zadru, donijeti će odluku o raspodjeli prikupljenih sredstva sa ove regate na sve 4 Regije našeg Lions Distrikta.
Hvala svima koji su nam došli na regatu, hvala svima koji su pomogli da uspijemo i vidimo se nagodinu.