U ORGANIZACIJI LC SPLIT ODRŽANO PREDAVANJE „NOGOMET I RAGBI“

U ORGANIZACIJI LC SPLIT ODRŽANO PREDAVANJE „NOGOMET I RAGBI“
Siniša Tartaglia predstavio sličnosti i razlike nogometa i ragbija
 
Vješto ispreplićući povijesne zanimljivosti s činjenicama 21. stoljeća o dva srodna sporta s loptom na travnatom terenu, član LC Split Siniša Tartaglia zaokupio je pažnju slušateljstva istim intezitetom do kraja samog izlaganja.
Nije ni čudo s obzirom da je predavač dugodišnji igrač ragbija, sportski funkcionar i nadasve zaljubljenik u ragbi. Ono što je davalo posebnu draž ovom predavanju je humorističan pristup temi, uz obilje šala i doskočica. 
Seže li povijest ragbija i srodnih sportova s loptom iz 107 godine, od kada sežu kameni ostaci koji prikazuju dječaka od 9 godina s loptom, imena Liberije Gaj, nađeni u Trilju? Mnogi nisu ni znali da je Rugby grad u Engleskoj iz kojeg se priča zakotrljala u smjeru nastanka novog sporta. Iako o tome nema konsenzusa, porijeklo rugbyja često se pripisuje mladom čovjeku W.W. Elisu koji je "uzeo loptu u svoje ruke i počeo trčati" dok je igrao jedan od prijašnjih oblika nogometa u školi Rugby 1823. godine.
Siniša Tartaglia je kratko predstavio ragbi kao igru, za razliku od medijski praćenijeg, pa samim time i poznatijeg, nogometa. Prikazivanje jednog isječka snimke ragbi utakmice, zasigurno je pomoglo boljoj percepciji ragbija neupućenima. U ragbiju se igra ovalnom loptom, dozvoljeno je napucavanje nogom u smjeru protivničkih vratiju, a zabranjeno dodavanje lopte rukama prema naprijed, samo unatrag. Pravila ovog sporta dozvoljavaju gotovo neograničeni tjelesni kontakt između igrača bez ili s vrlo malo zaštite te se najstrože kažnjava nesportsko ponašanje. Iz ragbija se tijekom godina razvio američki, kanadski i australski nogomet. Napravljena je zanimljiva usporedba broja igrača, nastanka prvih klubova, saveza, federacija, prvenstava i olimpijskih igara ragbija u odnosu na sve vrste nogometa.  Naš splitski ragbi klub „Nada“, matični klub Siniše Tartaglie, nositelj je brojnih hrvatskih i međunarodnih titula.
Tijekom predavanja simpatično su se sučelili ljubitelji nogometa i ragbija, svaki braneći svoj omiljeni sport, a sve je, naravno, završilo druženjem za zajedničkim stolom.
 
Galerija: