Šibenski lionsi čuvaju prirodnu, povijesnu i kulturnu baštinu

Akcija koju su šibenski lionsi inicirali, a potom i pripremili konačno je i praktično realizirana. Lions club Šibenik, Općina Unešić i Osnovna škola „Jakov Gotovac“ iz Unešića potpisali su u utorak, 29. svibnja 2018. na lokalitetu Zmajevac, Povelju prijateljstva i suradnje s ciljem zaštite povijesne, prirodne i kulturne baštine na području Unešića. Cilj je očuvati prostor Zmajevca i Velikog Orlovca na kojima se nalaze označeni i imenovani višestoljetni hrastovi, ilirski bunari, lokve i gradine, koji se nalaze na širem području Ljutine, jedne od posljednjih europskih prašuma.

-Iako se čini neprohodnom – kaže Živko Bulat,  načelnik Općine Unešić – moguće je u nju zaći i divit se golemim hrastovima starima više od 500 godina. Najljepši zaštićeni hrastovi nose imena poznatih povijesnih ličnosti. Ovdje na Ljutini, izletnike i putnike namjernike, privlači proplanak Zmajevac koji zastiru goleme krošnje stabala, a krase ga bunari nepoznate starosti, duboki i do deset metara. Unešićani već godinama zagovaraju i naglašavaju potrebu očuvanja ovog ekološki vrlo osjetljivog područja. Hrastovi su simbol opstojnosti ljudi koji su živjeli i još uvijek žive na ovom području.

U tekstu Povelje potpisane na Zmajevcu stoji da se njezini potpisnici obvezuju da će svojim potencijalima vršiti zaštitu prirodne, povijesne i kulturne baštine. Predsjednik Lions kluba Šibenik Ivan Soža kaže kako će ta akcija biti trajnog karaktera:

-S posebnom radošću pristupamo zadaći očuvanja ove prirode, netaknutog krajolika i naše kulturne baštine. Braneći i štiteći prirodu branimo i sami sebe. Nastojat ćemo svojom voljom i svojim snagama kontinuirano, zajedno s našim prijateljima iz Unešića, raditi na oplemenjivanju ovog lokaliteta.

Ivan Soža podsjetio je da je Lions klub Šibenik u proteklih dvadesetak godina realizirao niz humanitarnih akcija.

-Osnivači kluba Vice Vukov i Ivan Brešan ostavili su nam u naslijeđe upravo i ovakvu vrstu obveze i skrbi, a evo mi ovdje svjedočimo da ćemo tako i postupiti. Ideja o suradnji s Unešićanima došla je od našeg člana Miroslava Krnića koji je strastveni istraživač starina, a oko detalja vezanih za ovu Povelju i daljnji nastavak akcije vrlo brzo i lako dogovorili smo se s načelnikom Općine Unešić i njegovim suradnicima – rakao je Soža.

Krajnji cilj šibenskih lionsa i predstavnika Unešića je da se cijeli prostor Zmajevca, Velikog Orlovca i, na posljetku, prašume Ljutina institucionalno zaštiti i dovede pod državnu skrb. Taj prostor uskoro će biti opremljen za održavanje škole u prirodi, a bit će postavljene i edukativne ploče s piktogramima.

Svečni čin potpisivanja Povelje uveličali su članovi Kulturno-umjetničkog društva Zvona Zagore i pjesnik Frane Bilić. Sami učenici izveli su kratak recital, a na kraju je održani i školski sat u prirodi čime je prigodno obilježen i Dan škole.

Tekst i slike: Nikola URUKALO

 

Galerija: