Povjerenstvo za razminiranje - Javna promocija kampanje „Manje oružja - manje tragedija”,

Povjerenstvo za razminiranje - Javna promocija kampanje „Manje oružja - manje tragedija”, 

       Dana 18.12.2017.g. provedena je preventivna kampanja „Manje oružja - manje tragedija”, u Domu kulture u Markušici, općina Markušica, Vukovarsko - srijemska županija.

Da podsjetimo, MUP RH započeo je 2007.g. u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, s preventivnom kampanjom prikupljanja ilegalnog oružja pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija”.

Kampanja je neposredno vezana za odredbe Zakona o oružju, koji predviđa vremenski neograničenu, dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja, bez ikakvih sankcija, te uz potpunu diskreciju.

Nekoliko je ciljeva kampanje:

- doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju oružje

- doprijeti do ljudi koji namjeravaju ilegalno nabaviti oružje

- podići razinu društvene svijesti o pitanjima sigurnosti u odnosu na vatreno oružje  i eksplozivna sredstva

- podići razinu sigurnosti i zaštite u društvu

- smanjiti učestalost oružanog nasilja u društvu

Istu je organizirao MUP, Služba prevencije i policijskih službenika PU Vukovarsko - srijemske u suradnji s predstavnicima HCK GD Vinkovci, Gorskom službom spašavanja VSŽ i općinom Markušica.

U sklopu kampanje organizirana je i Tribina na temu „Opasnosti od zaostalog oružja i eksplozivnih sredstava u nezakonitom posjedu građana”. Tribini su nazočili i na njoj govorili na temu: predstojnik povjerenstva za razminiranje, D-126 HR Dubravko Krušarovski, predstavnica HCK GD Vinkovci Tena Galić, predstavnik PU VSŽ Odjela PEZ Josip Colarić, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ Matea Maurer te predstavnik Zajedničkog vijeća (srpskih) općina VSŽ, Srđan Jeremić. Moderator i voditelj kroz tribinu bila je Marina Bukal, policijska službenica za nadzor i planiranje - za prevenciju. Programu su nazočili i predstavnici službe 112 VSŽ,  te općine Markušica i dožupan Vukovarsko - srijemske županija, Đorđe Ćurčić.

U domu kulture je postavljeno nekoliko edukativnih postava, kao i kreativni kutak za djecu, cca 30 djece 2. i 3. razreda škole te oko 30 djece 6 razreda škole u Markušici.

Kampanji se pridružio i Lions klub Beli Manastir, Hrvatski centar za razminiranje, Podružnica Istok, čiji su predstavnici uredili mali slikovito - edukativni postav, s kartama miniranosti, panoima s prikazom PP i PO mina, te cijelim nizom edukativno - informacijskih letaka i postera. 

Slušateljima je predočen problem miniranosti u Republici Hrvatskoj, Vukovarsko - srijemskoj županiji te općini Markušica.

DodatakVeličina
Manje oružja manje.pdf221.94 KB
Galerija: