Povjerenstvo za razminiranje D-126 organiziralo Sajam sigurnosti i prevencije u Našicama

Dana 11.11. 2015.g. od 9,30 - 13,30 sati, održan je „Sajam sigurnosti i prevencije“ na prostoru Osnovne škole kralja Tomislava i u Domu kulture u Našicama. Sajam je organizirao Odjel prevencije Policijske uprave osječko - baranjske, u suradnji sa Sektorom policije, Sektorom kriminalističke policije, Sektorom za granicu i Policijskom postajom Našice. Potporu provedbi Sajma je dalo Ravnateljstvo policije MUP-a. Sajmu se na poziv pridružilo i Povjerenstvo za razminiranje Lions Districta 126 Hrvatska.

Domaćin Sajma je bila Osnovna škola kralja Tomislava Našice a gosti su bili OŠ Dore Pejačević Našice, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac.

Partneri u provedbi Sajma bili su: Županija osječko-baranjska, Grad Našice, Gradsko kazalište Beli Manastir, dječje kazalište Branko Mihaljević Osijek, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, odgojno - obrazovne ustanove, institucije, organizacije i udruge te  javne osobe koje promiču kulturu društveno - odgovornog ponašanja.

Na sajmu je bilo provedeno više edukativno promotivnih aktivnosti te interaktivnih radionica, poput digitalne radionice „Web detektivi“, interaktivnih radionica „Stop trgovanju ljudima“, „Sigurnost djece na internetu“ te radionica u sklopu projekta „Budi navijač ne razbijač“. Na Sajmu su postavljeni i informativni pultovi te su policijski službenici prisutnima prezentirali  preventivne projekte „Legiranje, ne drogiranje“, „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“ i druge.

Na sajmu su sudjelovali kroz razne aktivnosti osim spomenutih i brojne institucije i organizacije civilnog društva kao JUMICAR - program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu, Hrvatski centar za razminiranje Sisak - Podružnica Istok Osijek, Javna vatrogasna postrojba Našice, Gradsko društvo Crvenog križa Našice, Udruga starih sportova Slavonac Našice, Udruga Otvoreno srce Našice, Udruga Breza Osijek, Udruga pčelara grada Našica i Old timer klub Našice. Sajam je posjetilo između 500 i 600 učenika škola sa svojim učiteljicama i učiteljima.

 

Povjerenstvo za razminiranje je  uredilo štand i podijelilo djeci oko 300 kom. edukativnih materijala - crteža na temu mina s upozorbama o ponašanju, fotografije minskoeksplozivnih sredstava s porukama za djecu, fotografije oznaka minske opasnosti s porukama, letke „Ciljevi i Etički kodeks Lionsa“ s umetnutim podletkom „Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata“.

Policijski službenici davali su potrebne informacije o načinu predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, ali i opasnostima držanja opasnih ubojnih sredstava u domovima.

                                                                   

Predsjednik povjerenstva za razminiranje

mr. sc. Dubravko Krušarovski, dipl.ing. građ.

Galerija: