Povjerenstvo za razminiranje D-126 organiziralo predavanje u OŠ LUG

Povjerenstvo za razminiranje D-126 organiziralo predavanje u OŠ LUG

Dana 23.1.2020.g. održano je predavanje o minama, pod nazivom “Djeca u opasnosti od mina”, u prostorima OŠ Lug, u Lugu, Osječko - baranjska županija. Predavanju je prisustvovalo 10 učenika 7.-ih razreda i 3 učenika 8.-ih razreda škole, s učiteljicom Petrom Štrbac. Ovom akcijom Povjerenstvo za razminiranje u međunarodnoj udruzi Lions klubova Republike Hrvatske, s LC Beli Manastir, nastavlja dugogodišnju suradnju na informiranju i edukaciji učenika o minskoj opasnosti.

Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika MUP-a RH Ravnateljstva civilne zaštite - HCR-a, Ispostave Osijek, Dubravka Krušarovskog i djelatnika MUP-a RH Ravnateljstva civilne zaštite - PU CZ Osijek, Ivana Rendulića.

Slušateljima je predočen problem miniranosti u Republici Hrvatskoj, Osječko - baranjskoj županiji, s načinima razminiranja i obilježavanja minski sumnjivog područja.

Djeca su upoznata na provođenje akcije „Manje oružja, manje tragedija“. Svi građani koji nelegalno posjeduju oružje ili minsko - eksplozivna sredstva mogu prijaviti dragovoljnu predaju sredstava pozivom na broj telefona policije 192 ili na Jedinstveni europski broj za hitne službe 112. Po dojavi će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i na siguran način transportirati oružje, minskoeksplozivna sredstva i streljivo te izdati potvrdu o dragovoljnoj predaji.

Prikazani su kraći filmovi o opasnostima od mina, a za školsku knjižnicu su ostavljeni CD-ovi „Bembo i prijatelji protiv mima”, „Ugroženi svijet” - edukativna skrivalica učilica o opasnpostima od mina + petojezični rječnik ugroženih životinjskih vrsta u Republici Hrvatskoj te bilježnice „Pazi mine” s edukacijskim porukama o opasnostima od mina.

PREDSJEDNIK POVJERENSTVA Dubravko Krušarovski