Održavanjem 4. Međunarodnog turnira u pikadu za slijepe obilježen je Svjetski dan slijepih osoba u Vukovaru

U vukovarskom hotelu Lav održan je tradicionalni 4. po redu Međunarodni turnir za slijepe i slabovidne osobe, u organizaciji Lions kluba Vukovar i Udruge slijepih i slabovidnih osoba Vukovarsko-srijemske županije, podružnica Vukovar. Otvorenju turnira nazočili su i predstavnici Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

"Održavanjem današnjeg turnira obilježavamo 15. listopada - Međunarodni dan bijelog štapa, kada skrećemo pozornost na potrebe slijepih i slabovidnih osoba naše zajednice. Kao aktivni članovi zajednice moramo raditi na tome da se slijepe osobe prestanu diskriminirati i podcijenjivati; moramo biti okolina koja ih sluša i koja im pruža priliku za uključivanje u sve aspekte  života zajednice", istaknula je predsjednica Lions kluba Vukovar Kristina Glumac.  

Samostalnost slijepih unatoč invalidnosti je iz svakog dana sve veća i veća te njihov snažan duh posebno ističemo obilježavanjem 15. listopada. Naposljetku, obilježavanjem 15. listopada želimo i skrenuti pozornost zajednice na čuvanje osjetila vida.

Prigodom otvaranja turnira, Dragana Shokry istaknula je da su slijepe i slabovidne osobe, iako osobe s invaliditetom, punopravni članovi naše zajednice te je citirala riječi Hellen Keller koja je u svom povijesnom obraćanju na međunarodnoj Konvenciji pozvala sve Lionse da budu „vitezovi slijepih u misiji protiv tame“. Pomoć slijepim i slabovidnim osobama glavno je područje djelovanja svih Lionsa svijeta.

Dušan Hus, član LC Celje i dugogodišnji prijatelj LC Vukovar, prigodno je pozdravio sudionike u ime svoga kluba i Lions Distrikta 129 Slovenija te najavio još tješnju suradnju vukovarskih i celjskih lionsa.

Iznimno smo sretni i počašćeni dolaskom našeg DG-126 Hrvatska Mladena Kajganića,  koji se vrlo emotivno obratio sudionicima turnira te istaknuo glavne ciljeve i značaj Lions organizacije u Hrvatskoj. Tom je prigodom predstavnicima klubova uručio značke u povodu 100 godina LCI.

Na turniru je sudjelovalo 7 ekipa slijepih i slabovidinih iz 4 zemlje: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske te domaćin LC Vukovar. Nakon 6 sati natjecanja pobjednik 4. Međunarodnog turnira u pikadu za slijepe osobe – Vukovar 2017 je četveročlana ekipa slijepih i slabovidnih osoba iz Živinica, Bosna i Hercegovina. Drugoplasirana ekipa je iz Vinkovaca, a treće mjesto zauzela je ekipa iz Tuzle. Poredak ostalih ekipa: 4. Celje (Slovenija), 5. Beograd - Dorćol (Srbija), 6. Beograd - Napredak (Srbija), 7. LC Vukovar, a prošlogodišnji pobjednik, ekipa slijepih iz Vukovara, je na 8 poziciji. Pobjednicima su uručeni pehari i odličja, a svim ostali sudionicima uručene su medalje zahvale na sudjelovanju.

Pokrivanjem očiju i kretanjem u prostoru kao i igranjem pikada s povezom, DG Mladen, članovi LC Vinkovci i ostali lions prijatelji su na kratko "obuli cipele" osoba s oštećenjem vida, čime se potiče više razumijevanja i empatija prema slijepim i slabovidnim osobama.

Na štandu u centru Vukovara, omogućenom od strane Grada Vukovara, udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije građanima je predstavila pomagala s kojima se slijepi i slabovidni služe te suvenire koje sami izrađuju.

Lions klub Vukovar je povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa za članove udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije, podružnica Vukovar, pripremio prigodno darivanje u suradnji s četiri frizerska salona iz Vukovara: frizerski salon Nada, frizerski salon Tina, frizerski salon Kiss me te frizerski salon Olja.

 

Fotto album možete pogledati OVDJE

 

Vaš LC Vukovar

 

 

 

Galerija: