Održan Prvi originalni humanitarni Bečki bal u Zagrebu

Održan Prvi originalni humanitarni Bečki bal u Zagrebu

U Hrvatskom državnom arhivu u subotu navečer održan je humanitarni Bečki bal u Zagrebu, a više od 200 uzvanika svojim je dolaskom sudjelovalo u humanitarnoj misiji Lions kluba Zrinjevac koji se i ovim Balom uključio u proslavu 100 godina humanitarnog djelovanja Lions-a u svijetu.

Humanost,  elegancija, čarobni spoj glazbe i gastro užitaka, prijateljstvo Austrije i Hrvatske, a sve u službi pomaganja potrebitima.

Uzvanici su u dvoranu Hrvatskog državnog arhiva ulazili crvenim tepihom kako je to i uobičajeno na Bečkom balu. Ovaj je događaj prestiž za gradove domaćine, a nakon brojnih svjetskih metropola i Grad Zagreb je imao prilike ugostiti brojne austrijske uglednike koji su pristigli u Hrvatsku kako bi s nama slavili prijateljstvo dviju zemalja. Bal se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović koju je predstavljao osobni izaslanik dr. Tomislav Madžar.

Goste iz Austrije predvodio je Gerald Ebinger, predsjednik Bečkog parlamenta, a zagrebačkog gradonačelnika predstavljala je Jelena Pavičić Vukičević

Bečki bal u Zagrebu na inicijativu predsjednice Regije Sjever,Vesne Boinović-Grubić, organizirao je Lions klub Zrinjevac uz podršku Lions kluba Zagreb te Ministarstva turizma RH, Grada Beča, Grada Zagreba i TZ grada Zagreba.

Ispred Lionsa prisutnima se obratio Guverner D -126 Goran Šarić.

Sredstva prikupljena na ovom balu biti će donirana Udruzi slijepih Zagreb za razvijanje projekta ''Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba'' kojem je namjera otvaranje novih radnih mjesta za osobe oštećena vida u proizvodnji sapuna.

Cilj projekta je proizvodnja suvenira i poklon sapuna pokrenuta u uređenom prostoru zadruge Martinov plašt. Svi proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, Brajica pisma kojim se služe slijepe i slabovidne  osobe.

Plesni centar Wiener Tanzkomitee pod vodstvom jednog od najuspješnijih plesnih učitelja Michaela Badina otvorio je bal glazbeno – plesnim programom Facherpolonaise. Pratnja plesačima bio je orkestar Original Strauss Capelle Wien koji je u program po prvi puta u Zagrebu uvrstio i izveo koračnicu Jelačić marš.

Nastupila je specijalna gošća Bečkog bala, članica lionsa -  hrvatska sopranistica Antonella Malis koja je izvela arije iz njemačkog repertoara.

Prigodni poštanski žig Bečkog bala izašao je točno na dan održavanja smog bala sa ciljem  obilježavanja 100 godina humanitarnog djelovanja lionsa u svijetu.

Obilježavajući 100 godina djelovanja Lionsa u svijetu  prisutni su razmijenili  zagrljaje i odaslali dobre emocije.

Gastro delicije uključivale su Varaždinski klipić i kvarnerski škamp, čuvene Bečke šnicle te file pisanice u dalmatinskoj panceti s pinjolima i špinatom. Za desert gostima je, uz probrana vina, poslužena Sacher torta. U predvorju Hrvatskog državnog arhiva gosti su imali prilike kušati austrijska vina.

Humanitarna misija Lions-a se nastavlja.

 

Galerija: