Održana 3.berba Lions Vinograda dobrote u Iloku

Održana 3.berba  Lions Vinograda dobrote u Iloku

Lijepa priča u doba korone – dvije učenice iz Iloka dobile stipendije iz Vinograda dobrote

Vrući vikend u suncem okupanom Iloku protekao je u znaku jedne posebne berbe grožđa. Treća po redu berba u Lions Vinogradu dobrote ove je godine iznjedrila obilje vrhunskog grožđa te dala dodatan vjetar u leđa pokleknulim hrvatskim vinogradarima. Poruka je ovo i kako u vremenima pandemije koronavirusa moramo biti u zajedništvu, empatiji i međusobnom pomaganju.

LC Zrinjevac i Lions District 126 Hrvatska u suradnji s Iločkim podrumima ovu posebnu berbu grožđa organizirao je kako bi mlade učenike koji se školuju za poljoprivredna zanimanja potaknuli na ljubav i ostanak u svom rodnom kraju. Prihod ostvaren donacijama kumova trsa namijenjen je obrazovanju mladih za agronomska i poljoprivredna zvanja.

Ove godine donacije će u obliku godišnje stipendije biti uručene učenicama Srednje škole Ilok Andrijani Streharski i Mariji-Magdaleni Cerovski.

LC Zrinjevac kao nosilac projekta i Iločki podrumi kao partner u projektu prije tri godine sklopili su Ugovor o realizaciji ovog projekta kojim je Lionsima dana mogućnost pronalaženja donatora – kumova za 1500 trsova koji se nalaze u Vinogradu dobrote na području Vukova. Na otvaranju berbe  Predsjednica povjerenstva za Vinograd dobrote  je izvijestila da je do sada pronađeno 226 kumova trsova a da nije bilo korone bilo bi ih daleko više. Iz donatorskog dijela su dodijeljene dvije donacije Poljoprivrednoj školi u Iloku, a danas i prve stipendije učenicima.

Prisutnima se obratila i guvernerica D-126 Hrvatska Vinka Mitrović koja je istakla važnost ovog hvale vrijednog projekta koji  realiziraju Lionsi i koji je postao distriktrualni za ovaj kraj za koji Lionsi imaju posebnu empatiju i žele ljudima koju su ostali ovdje živjeti i ovim projektom svesrdno pomoći.

Na svemu što Lionsi čine za Poljoprivrednu školu i učenike zahvalio je Lionsima Željko Prskalo, a Vesna Štajner se zahvalila u ime partnera Iločkih Podruma.

Suradnja i partnerstvo u Lions vinogradu dobrote je iznimna čast i zadovoljstvo jer i tim projektom potvrđujemo svoju društvenu odgovornost kao glavnog pokretača razvoja i održivosti života u Iloku, hrvatskom vinskom Srijemu, hrvatskom Podunavlju kao neizostavnog dijela mozaika vinske i turističke, ali prije svega humane Republike Hrvatske.

U ovogodišnjoj berbi sudjelovali su predstavnici lions klubova  Hrvatske i njihovi prijatelji, te predstavnici Iločkih podruma i Srednje poljoprivredne škole Ilok.

Galerija: