Na XIX. Regati - Lions cup "Jedrima protiv droge" D-126 sudjelovalo 40 posada - ispunjeni su humanitarni ciljevi uz predivno druženje preko 300 lionsa iz Europe

Na XIX. Regati - Lions cup "Jedrima protiv droge" D-126 sudjelovalo 40 posada i ispunjeni su njezini humanitarni ciljevi uz predivno druženje preko 300 lionsa iz Europe

 LC Split ukupni pobjednik

U Murteru u Marini Hramina je 21. i 22. travnja 2017. godine održana 19. tradicionalna regata "Jedrima protiv droge" . Unazad nekoliko godina svake godine broj posada raste te je ove godine sudjelovalo rekordnih 40 posada koju čine Lions klubovi iz Hrvatske i iz inozemstva. Ove godine su sa nama u Murteru bili Lions klubovi i posade iz Italije, Njemačke, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rumunjske, a  pojedinim posadama su se pridružili Lionsi iz BIH, Srbije, Austrije i Poljske).

 Regata, uz primarno humanitarni karakter, ima i veliki promidžbeni efekt jer mnoge strane posade prvi put posjećuju Hrvatsku. Vjerujemo da ih, uz samo jedrenje, impresioniraju i ljepote Dalmacije,Murtera i Kornatskih otoka, jer se sudionici rado vraćaju, a regatu preporučuju i svojim prijateljima. Posade su se natjecale u dvije kategorije s brodovima BAVARIJA 46 u tri regate, dvije navigacijske i jedna u trokut. Premda je regatavanje u oba natjecateljska dana bilo je vrlo zahtjevno zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta  (hladnoća, jaka bura i tramontana), sve posade su stigle na cilj bez  većih problema što je i najvažniji za opći utisak o regati.

Ukupni pobjednik regate je posada LC Split koju su sačinjavali članovi LC Split i njihovi gosti iz LC Agram sa skiperom Tonijem Bulajom.

Po grupama su sljedeće posade osvojile prva tri mjesta:

Grupa I.  Bavaria 46 Cruiser fleet

1.LC Split sa skiperom Tonijem Bulajom

2.Mikula Mali LC Salona Solin sa skiperom Markom Marinovićem

3.Hungarian see Lions Mađarska sa skiperom Ferenc Zenthe

Grupa II.  Bavaria 46 New fleet

1.NEO 2 sa skiperom Antom Špoljarićem

2.LC Arco Riva del Garda sa skiperom Gianni Torboli

3.Sea Cowboys - LC Poreč i LC Sveti Vlaho iz Dubrovnika sa skiperom Đekom Šurijom

Regatu je vrlo uspješno pratio regatni odbor na čelu sa regatnim sudcem Sebastijanom Levstikom iz firme KON-TIKI koji je odlično postavio regatna polja i nije imao protesta posada.

Posade su jedrile na brodovima Charter Marine Hramina koji se jako potrudio da brodovi budu spremni za regatavanje i uvelike doprinijeli uspješnosti regate.

Međutim kao i uvijek kod Lionsa rezultati nisu bili najvažniji, najvažnije je bilo druženje preko 330 Lionsa iz gore navedenih zemalja Europe i prikupljanje sredstava za programe prevencije ovisnosti kod mladih koja će se dodijeliti na konvenciji za 4 programa u četiri Lions regije.

Lionsi i njihovi prijatelji nisu samo regatavali, nego su imali tri predivne večeri uz obilje hrane, pjesme i plesa. Posebno zanimljiva bila je prva večer kada je većina posada prezentirale specijalitete svoje tradicionalne kuhinje iz kraja iz kojeg dolaze, za najbolju prezentaciju proglašena je prezentacija posade Bitolski kabadaji iz Bitole i nekoliko drugih klubova iz Makedonije. Drugi dan u petak je organiziran izbor najbolje kostimirane posade gdje izabrana posada Obarijada iz LC Ptuj iz Slovenije. Zadnjeg dana svečanom proglašenju pobjednika pridružio se i naš guverner Goran Šarić koji se obratio prisutnima i dodijelio nagrade.

U subotu  navečer je i održano bratimljenje Distrikta 124 Rumunija i D-126 Hrvatska uz svjedočenje IPIP dr.Yamade  koji je sa svojom suprugom nazočio na svim događanjima na regati i često iskazivao svoje veliko zadovoljstvo viđenim.

Isto tako počašćeni smo prisustvovanjem IPIP Dr. Jitsuhira Yamade i njegove supruge, predsjednika LCIF-a na našoj regati koji se obratio prisutnima i izrazio svoje zadovoljstvo što je sa nama i svim događanjima na regati te pozvao sve Lionse da još više doniraju LCIF kako bi Lionsi svijeta mogli u većoj mjeri pomagati potrebitima.

Nakon toga Guverner D-126 Goran Šarić je uručio ček od 3000 USD dr. Yamadi kao naš doprinos LCIF-u.

Veliki doprinos za predivna druženja u šatoru su dali djelatnici restorana Marine Hramina sa izvrsnim cateringom i Band Cabare sa izvrsnom svirkom, a zadnje veče nas je svojim predivnim glasom počastila i operna pjevačica Antonela Malis članica LC Zrinjevac kroz dvije predivne numere.

Na svečanoj podjeli nagrada dodijeljene su još neke nagrade u obliku predivnih jedara koja su  sa puno ljubavi izrađena u  VIR ART keramička radionica,hvala im.

Nagradu za najveći broj posada iz jedne zemlje D-124 Rumunija,nagradu za Fair play posadu dobila je posada LC Zrinjevac, za najbolju pomagačicu organizacijskom odboru Gorjana Bašić, za najmlađeg skipera Luka Hus, za najboljeg vinara Marino Rossi iz Vižinade,

Na otvaranju regate organiziran je milenijski snimak svih sudionika u obliku brojke 100 u čast 100-toj obljetnici lionsa u svijetu na čemu zahvaljujemo našim mladim snimateljima na velikom trudu da imamo ovaj i niz predivnih snimaka.

Uglavnom tri nezaboravna dana u Murteru ostat će u dugom sjećanju svim sudionicima regate  koji su svi redom zahvalili domaćinu i organizacijskom odboru regate D-126 na velikom trudu koji je uložen da se svi osjećaju dobrodošli u Hrvatskoj i rekli da sa nestrpljenjem iščekuju jubilarnu 20. regatu "Jedrima protiv droge" sljedeće 2018 g.

Zahvaljujemo svim posadama i svima koji su nas posjetili i dali podršku regati.Posebno zahvaljujemo našim vrijednim članicama LC Luce iz Šibenika na pažnji prema gđi.Yamada i radu na desku Regate te našem Nikoli Urukalu članu LC Šibenik na vođenju programa.

Vidimo se dogodine.

We serve

Semper pro vobis

ZJM

 

Galerija: