Lions klub Zadar - Akcija za udrugu slijepih

LC Zadar: Akcija za Udrugu slijepih

U petak, 18. listopada, zadarski su Lionsi ugostili Kazalište slijepih i slabovidnih “Novi život“ iz Zagreba.  Glumci tog jedinstvenog kazališta slijepih, u zadarskom su Kazalištu lutaka izveli predstavu Petre Radin “Jučer sam se sjetio plave“, a posjetitelji su im, po završetku predstave, priredili ovacije. Unatoč brojnim zbivanjima te večeri u Zadru, mnogi su se Zadrani odlučili doći na predstavu koja govori o svakodnevnici slijepih i hrabrosti s kojom odgovaraju na životne izazove. Uz zadarske Lionse i njihove prijatelje na predstavu su došle i članice LC Luca iz Šibenika.

Na pozivanje Kazališta slijepih u svoj grad Lions klub Zadar se odlučio suočen s teškoćama koje su u posljednje vrijeme pratile rad Udruge slijepih zadarske županije. Cjelokupni prihod od ulaznica, stoga je u startu namijenjen Hrvatskom savezu slijepih, odnosno, Udruzi slijepih Zadar. To se i uspjelo ostvariti, jer je Kazalište lutaka ustupilo dvoranu bez plaćanja najma, Restoran Bruscheta je večerom počastio svih devet sudionika predstave,  članica Lions kluba Zadar Vlatka Saić-Sikirić im je osigurala smještaj, a druga članica Kluba,  Danijela Surać organizirala doručak pred povratak u Zagreb. Dobivene su, uz to i neke donacije među kojima je i ona od LC Grič.

S Udrugom slijepih, u kojoj je 170 članova, Lions klub Zadar je, inače,  surađivao i do sada i njenim članovima pomogao u nekoliko navrata.  Predstavnici Kluba bili su u Udruzi i 15. listopada na Dan bijelog štapa i tom prigodom obećali i svoju daljnju pomoć.

U posljednjih nekoliko mjeseci Zadrani su u svojoj lokalnoj sredini, posvećujući posebnu pozornost djeci i mladima, proveli nekoliko akcija. Dječjoj klapi Baliniera s otoka Ugljana, financijski su pomogli odlazak u Pariz na Međunarodni festival folklora, glazbe i plesa, a mladoj Zadranki Bernardi Klinar koja studira pjevanje osigurat će sredstva za pohađanje prestižne majstorske radionice u inozemstvu. I tradicionalne Sportske igre koje Lions klub Zadar organizira već sedam godina sadrže humanitarnu akciju za mlade zadarske sportaše. Ove su se godine sredstva prikupljala za Sportsku udrugu osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i Rukometni klub Arbanasi. Predsjednicima tih udruga, Martini Šango i Stipi Bjelišu nedavno su uručeni čekovi s po tri tisuće kuna za svaku udrugu. Sredstva će, izjavili su,  iskoristiti za nabavku nove opreme za rad, uglavnom s djecom s down sindromom, kad je riječ o udruzi Mali princ, a u RK Arbanasi za kupovinu dresova i lopti za najmlađe članove.

Početkom listopada zadarski su Lionsi zajedno s učenicima Gimnazije Franje Petrića sudjelovali u akciji "Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ kojom udruga Sve za nju promiče Nacionalni program za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Nekoliko djelatnica zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži, uz to, nedavno su uputili na pohađanje Lions Quest programa – treninga za stjecanje vještina u radu s adolescentima.

Galerija: