Lions klub Poreč donaciju autorice Melanke Herbut namijenio Izletištu slijepih u Cukrićima

Lions klub Poreč donaciju autorice Melanke Herbut namijenio Izletištu slijepih u Cukrićima

Dana  22.09.2017 g. u Cukrićima otvoren je stalni postav izložbe "Križni put" donaciju slikarice Melanke Herbut  koja će se od sada nalaziti u Cukrićima Izletištu za slijepe i  Regionalnom centaru inkluzivnog turizma Luč- Eduka - Cukrići

U uvodu otvaranja izložbe član Lions kluba Poreč naš poznati i priznati umjetnik na klasičnoj gitari Saša Dejanović iz Vrsara je izveo dvije numere koje su dale poseban ugođaj ovom događaju.

O izložbi i autorici je govorila Gorka Ostojić Cvajner povjesničarka umjetnosti iz Pule naglasivši izuzetnost ovih dijela jer su nastala specifičnim tehnikama i sa određenom namjenom koja ovdje u ovom prostoru su dobila potpuni smisao.

Zatim je o tome kako je došlo do ove vrijedne donacije je u ime Lions kluba Poreč govorio tajnik Lionsa Hrvatske Zlatko Janković-Miloš te se zahvalio autorici na njezinoj donaciji. Zatim je Melanka Herbut slikarica iz Stuttgarta sa boravištem u Radmanima kod Poreča u nekoliko rečenica opisala kako je  ovih 15 dijela naslikala sa željom da oni koji ne vide uspiju doživjeti umjetnost svojim opipom i da je jako sretna što se ta dijela nalaze ovdje gdje se čini da kao da su nastala da bi završila svoj put u Cukrićima na ovom posebnom mjestu.

Nakon autorice predsjednik udruge slijepih IŽ Zlatko Kuftić se zahvalio autorici i Lions klubu Poreč na donaciji i uručio priznanja udruženja autorici Melanki Herbut, Zlatku Janković-Milošu i Lions klubu Poreč te je potom otvorio stalni postav izložbe.

Izložba Križni put koja se sastoji od 15 djela autorice u potpunosti je prilagođena za slijepe i slabovidne osobe na način da ih se može opipati i na taj način i doživjeti. Svi opisi slika su ispisani na Brailovom pismu. Izložba je 2006 g. uz pomoć porečkih Lionsa održana u Porečkoj Bazilici gdje su je posjetili mnogobrojni slabovidni i slijepi iz Istarske županije.

Autorica je prepustila Lions klubu Poreč da odluči kome donirati navedenu izložbu. Lions klub Poreč je izložbu donirao Udruženju slijepih Istarske županije za Izletište za slijepe Cukrići.

Na kraju je jedna članica Udruge sljepih IŽ putem Brailovog pisma pročitala jednu postaju Križnog puta.

Na otvaranje stalnog postava su došli Lionsi iz Pule,Poreča i Novigrada kao i članovi Udruženja slijepih IŽ  koji su se nakon otvaranja zadržali u ugodnom druženju i razgledavanju izletišta.

Galerija: