LC Vukovar: „Lica Lafore“ - impozantan odaziv vukovaraca

U rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke pred oko 350 sudionika, u organizaciji Lions kluba Vukovar, održano je prikazivanje dokumentarnog filma „Lica Lafore“ i okrugli stol „Laforina bolest – kako pomoći bolesniku s rijetkom bolesti“. Partneri u ovom projektu su bili Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana te Dom zdravlja Vukovar.

Na početku sudionicima se prigodno obratio i sam režiser filma gospodin Denis Bojić. Dokumentarni film „Lica Lafore“, sniman u produkciji RTRS Banja Luka prikazuje surovu i jednu od najsnažnijih životnih priča o roditeljskoj borbi za život djeteta, odnosno sudbinu obitelji Gajić iz Banja Luke, i njihovu višegodišnju borbu u pronalaženju lijeka za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu, Laforinu bolest.

Sudionicima skupa prigodno su se obratili i gospodin David Vlajčić, pročelnik Upravnog odbora za zdravstvo VSŽ  te gospodin Josip Paloš, voditelj Odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport Grada Vukovara.

Dr Mirjana Semenić Rutko, predsjednica LC Vukovar, zahvalila se svim prisutnim na tako impozantnom odazivu, kao i svima koji su svojom donacijom za knjige autorice dr. Snježane Gajić, “ Izgubila životnu bitku – pobjedit će laforinu bolest” i “Taci”, i pomogli u istraživanju rijetkih neuroloških bolesti.

Nakon projekcije filma održan je vrlo zanimljiv okrugli stol „Laforina bolest – kako pomoći bolesniku s rijetkom bolesti“, kojeg je iznimno uspješno vodila i moderilala dr. sc. Biserka Kovač, dr. med., specijalista neurolog i Povjerenik za rijetke bolesti OŽB Vukovar.

U panel raspravi sudjelovali su još i dr. med. Davor Bandić, spec. pedijatar i Povjerenik za rijetke bolesti pedijatrijske populacije, dr. med. Ljerka Šumski, spec. anesteziolog, dr. med. Nikolina Ljubičić Marković, spec. fizijatar i reumatolog, Zdenka Floršić, bacc. physioth., Vlatka Crnojevac, bacc. med. techn., Ahnetka Stjepanović, mag. med. techn., te Denis Bojić, režiser filma.

Na skupu je nazočilo i 10-tak pacijenata koji boluju od rijetkih i neizlječivih bolesti.

“Lica Lafore” - film koji definitivno nikoga nije ostavio ravnodušnom.

 

 

Foto album možete pogledati OVDJE

 

Vaš LC Vukovar

Galerija: