LC Vukovar: "65+ (pojavnost nasilja u starijoj dobi)"

U velikoj Županijskoj vijećnici u Palati Srijem u Vukovar održano je predstavljanje rezultata istraživanja o pojavnosti nasilja nad osobama starijim od 65 godina koje je provedeno u sklopu projekta "65+ - pojavnost nasilja u starijoj dobi" koji provodi Udruga S.O.S. - savjetovanje, osnaživanje, suradnja iz Virovitice i partneri.

Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Istraživanje je provedeno na pet slavonskih županija (Osiječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija) na ukupno 698 ispitanika.

Predstavnica Lions kluba Vukovar Ivana Buday,  sudjelovala je u izlaganju te je zaključila kroz provođenje projekta Halo pomoć, da su starije osobe ranjiva skupina na koju treba obratiti posebnu pozornost da ne budu žrtve nasilja u obitelji ali i u zajednici. Nasilje je najčešće posljedica sukoba u obitelji, u čijoj je pozadini težak život, uzrokovan niskim primanjima ili bolešću.

Voditeljica projekta Snježana Paripović Gut  napomenula je da od 153 ispitanika  sa područja VSŽ, 36 osoba je prepoznalo da su izloženi psihičkom nasilju, a njih 18 da su izloženi zanemarivanju, te nadodala -  „fizičko nasilje istaknulo je 9 ispitanika. Iz ovih podataka bi se moglo zaključiti da problem nasilja nad starijim osobama ne postoji, a znamo da nije tako. Anketari su ulazili u domove korisnika i razgovarali s njima. Mislim da starije osobe nisu spremne priznati potpunim strancima da imaju problem, a niti prepoznaju da je određeno ponašanje nasilje. Često su znali reći da ih ukućani psuju, ali to ne doživljavaju kao nasilje, već kao oblik komunikacije“.

Zaključak je da bi se svakako trebalo više raditi na senzibiliranju javnosti, posebno starije populacije, o tome koji su sve oblici nasilja i kako da ih se zaštiti.

 

Vaš LC Vukovar

 

 

 

 

Galerija: