LC SPLIT ORGANIZIRAO PREDAVANJE „KONTROVERZE OPERE I FENOMEN MARIE CALLAS”

LC SPLIT ORGANIZIRAO PREDAVANJE „KONTROVERZE OPERE I FENOMEN MARIE CALLAS”

Kroz život i djelo Marie Callas uz Tonća Šitina

 U organizaciji LC Split u Splitu je 23. siječnja 2018. god. održano vrlo posjećeno predavanje „Kontroverze opere i fenomen Marie Callas”. Zanimljive detalje umjetničkog puta i privatnog života nenadmašne operne dive Marie Callas emotivno je prezentirao dr. sc. Tonči Šitin.

Maria Callas je bila američka operna pjevačica grčkog podrijetla, na čiji je životni put uvelike  utjecao otac i nevjerojatno ambiciozna majka. Studirala je na konzervatoriju u Ateni gdje je debitirala sa samo petnaest godina. Njen sopran savršeno se uklopio u glavne uloge Verdijevih, Donizzetijevih i Puccinijevih opera. Glasom nesvakidašnjeg opsega i volumena te  izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i postigla svjetsku slavu kao kraljica soprana. Dok je blistala pod svjetlima pozornice, u privatnom životu bila je nesretna i neostvarena; prvo u braku sa svojim agentom-impresariom G.B Meneghinijem, a zatim zaljubljena u grčkog brodovlasnika Aristotela Onassisa koji joj je slomio srce. Relativno mlada je izgubila glas, što mnogi pripisuju posljedici pjevanja teških uloga u mladosti i prenaprezanju glasnica, a relativno mlada je i umrla u 54. godini života u Parizu od srčanog udara, ostavljena i sama. Često se spominje njena izjava „Prvo sam izgubila glas, zatim figuru, i na kraju Onassisa”.

Nadahnuto predavanje je bilo popraćeno fotografijama i dokumentarnim snimkama, od njenih početaka na dječjim audicijama do nezaboravne Puccinijeve Tosce s Titom Gobbiem i Bellinijeve Casta Dive, pokazujući vrlo zorno zašto je Maria Callas dobila nadimak  „La Divina“ (Božanstvena).