LC "Split" donirao 12 govornih vaga Udruzi slijepih i slabovidnih Split

Dana 15. listopada, u sklopu obilježavanju ovogodišnjega Međunarodnog dana bijelog štapa, za vrijeme snimanja emisije "Dobro jutro, Hrvatska" HRT 1 program na splitskoj rivi, predstavnici Lions kluba „Split“, Gerard Denegri - predsjednik LC "Split" i Damir Vesanović - organizator donacije, uručili su Vicku Sviličiću - predsjedniku Županijske udruge slijepih Split, 12 specijalnih govornih vaga za slijepe i slabovidne osobe. Članovi Lions kluba Split su sakupili potrebna sredstva za nabavku ovih vaga koje omogućavaju slijepim i slabovidnim osobama jednostavniju kontrolu težine u svrhu održavanja vlastitog zdravlja.

Ova današnja humanitarna donacija još je jedna u nizu koje je LC "Split" realizirao kao nabavka uređaja za prepoznavanje boja i elektronskog povećala za čitanje slova itd. te izrada brončanih maketa koje su korisne svim građanima grada Splita a pomažu i slijepim i slabovidnim osobama, od kojih spominjemo najvažnije:

- Brončana maketa povijesne jezgre grada Splita, koju je LC Split 2006. darovao gradu, povodom 1700 godišnjice grada. Danas ona predstavlja neizostavni turistički punkt turistima iz cijelog svijeta a postala je i prepoznatljivi amblem grada Splita.

- Brončani odljev središnjeg dijela makete Dioklecijanove palače peristila sa katedralom, koja se sada nalazi u Muzeju HAS u Splitu u izložbi predmeta za slijepe i slabovidne.

Ove donacije, osim što služe svim stanovnicima i turistima, predstavljaju i značajne taktilne predmete da slijepi i slabovidni sugrađani mogu doticanjem istih vjernije doživjeti prostor oko sebe.

Povijest: Pomoć Lionsa slijepima i slabovidnima započela je godine 1925. kada se Helen Keller obratila Lionsima na međunarodnoj konvenciji u Cedar Pointu, potaknuvši Lionse da budu "vitezovi slijepih u borbi protiv mraka" a danas se aktivnost lionsa proširila i na druga humanitarna područja rada i djelovanja diljem cijelog svijeta.

Galerija: