LC Salona - Otpuvalo ih na “ na vrh svijeta"

LC Salona  - Otpuvalo ih na “ na vrh svijeta"

Ono što se na posteru događaja najavljivalo kroz pomalo neobičan poziv - da će se desiti Show program koji će Vas „Otpuvati“ na vrh svijeta - i ostvarilo se, a možda nas otpuhalo i koji metar više...

Žao nam je svih koji nisu mogli doći, jer smo se divno zabavljali, pjevali i do suza nasmijali u vrhunskoj atmosferi koja je te noći zavladala u Lori...Ovo će svima ostati noć za pamćenje, a da je tako govori i vrijeme trajanja, jer Show je tutnjio skoro tri sata od planiranih dva.

Događaj se već spontano sam od sebe počeo dešavati ispred dvorane Časničkog doma u Lori, gdje su se sakupljali u ugodnoj druženju pa na kraju izmješali svi prisutni: gosti, članovi Lions klubova, članovi ekskedicije, izvođači, predstavnici medija - foto-reporteri, novinari, ljudi sa televizije i mnogi drugi. Fotkanja i grljenja sa našim estradnim zvijezdama, alpinistima, koji je svojim prisustvom pojačao i lengedarni Slovenski alpinist Viki Grošelj, članovima HGSS-a, i članovima ekspedicije „Vlaji na Himalaji“ bilo je napretek i svi su bili nekako ozareni. Već tada u zraku je kružila divna energija, koja je zatim tako prenijela i u dvoranu.

Dvorana koja je zapravo idealna za postizanje klubske atmosfere i neposredne mogućnosti  komunikacije gledaoc – izvođač bila je dupkom puna. Kasnije je stiglo još zainteresiranih, ali ulaznica više nije bilo, pa su neki stajali uz zid dvorane.

Nakon uvodnog govora predsjednika „LC Salona“ Damira Bobana, kormilo prirede preuzeo je naš proslavljeni alpinist Stipe Božić. Pojavljivanje Stipe u kostimu iz Napoleonskih vremena, a glumca Vedrana Mlikote odjevenog kao planinara proizveo je šok, smijeh, ali i oduševljenje publike kroz zamjenu likova iz njihovih zanimanja.

Stipe nas je zatim vodio kroz projekciju filmskih isječaka i slika sa svojih ekspedicija, te publiku ostavio bez daha, širom otvorenih usta. Jasno je istaknuo ulogu Šerpe Ang Phua u njegovom životu, te patnju koju je otrpio nakon nesreće, ali i izdizanje iznad toga kroz svoju pomoć obitelji koja ih je ovom tragedijom ostavila bez muža, sina, oca i skrbnika. Kroz njegove priče kao da smo mogli dotaknuti nebo Nepalskih Himalaja i dušu voljenog Šerpe kako nas sada spokojno gleda sa nebeskih visina.

Da je i Stipe šaljivđija, slika Vedrana Mlikote kada u Nepalu glumi Kikaša iz legendarne TV serije „Prosjaci i sinovi“  te tako prodaje Himalajske suvenire izmamila je buru smijeha. „Dobro ga je išlo“ – prokomentirao je Stipe

Ono što se u narednih dva i po sata dešavalo može se opisati kao urnebesni vihor koji je svom žestinom lomio sve pred sobom. Tek pošto bi gledatelji jedva došli do daha, slijedio bi slijedeći val događaja na pozornici. Bilo je predivno, vrhunski, profesionalno, zabavno, a opet toplo i nepretenciozno. Atmosfera odlična, glumci, pjevači, zabavljači i naravno glavni akteri fenomenalni, da ih redom spomenemo:

Stipe Božić, Ivo Raič, Zorica Kondža, Joško Banov, Filip Radoš, Oliver Dragojević, Marijan Ban, Hrvoje Rupčić, Borna Šercar, Davor Dretar Drele, Damir Mihanović Ćubi, Joško Čagalj Jole, Miroslav Škoro, Ivica Murat, Vedran Mlikota, Ivo Jagnjić

Odista teško je rječju opisati nastupe svih umjetnika koji su se penjali na pozornicu. To je neopisivo – to naprosto treba doživjeti. Za one koji su i sutradan osjećali bol u stomaku kao posljedicu napadaja zaraznog smijeha najviše je bio odgovoran fantastično raspoložen moderator programa Damir Mihanović Ćubi.

Stipe naš i svjetski poznati alpinisitički guru, pomako je ljudske granice pri osvajanju nebeski visokih vrhova, ali je ujedno izbrisao granice za jezike, običaje i udaljenosti koje dijele ljude i narode ove planete. Njegovi pogibeljni putevi nama su nedostižni, možemo samo da ih zamislimo, te da se na taj način pojave u našoj svijesti kao svjetionici koje vrijedi slijediti. Ovaj put svijetlo tog svjetionika će osvjetljavati put na koji kreću naši dragi „Vlaji na Himalaji“ a s njima i naš član kluba Miro Dujmović.

Bila je ovo odista posebna i neponovljiva večer. Večer za pamćenje, kada smo svi disali kao jedan, kada smo uzgajali onaj divni plemeniti osjećaj prijateljstva, kako tu međusobno, tako i prema našim nepoznatim prijateljima iz dalekog Nepala.

Hvala svima koji su na svojim leđima iznjeli teret da se ova akcija osmisli i ostvari.

Stipe je svoju priču donijeo sa Himalaja i sinoć osvojio svih nas, tako da vjerujemo u riječi koje je na kraju izrekao Ćubi:  IDEMO SVI NA HIMALAJU

 

Galerija: