LC Mursa Osijek na međunarodnom festivalu trešanja

LC Mursa Osijek na međunarodnom festivalu trešanja

TREŠNJE, tko im može odoljeti?  Nisu mogle ni Mursice.  Tako se Lions club Mursa našao na Međunarodnom festivalu trešanja* Osječke trešnje 2016* .Odlučili  smo podržati hvale vrijednu inicijativu grada i biti dio te  lijepe manifestacije.

 Manifestacija koja ima svoje tradicijske korijene od vremena Austro-Ugarske Monarhije ,  na dan katoličkog blagdana svetog Antuna-Antunovo 13.  06.  svake godine mnoštvo vjernika  pohodilo je franjevačku  Crkvu svetog Križa u Kohlhoferovoj ulici u osječkoj Tvrđi.  Dolazili su  seljaci iz okolice Osijeka svojim kolima punih trešanja, na zadovoljstvo puka i radost djece, prodavali su trešnje.  Tako je Antunovo - dan trešanja.Osječko Antunovo je ušlo i u našu literaturu te imamo krasan opis u knjizi * Bogorodične trešnje*, poznate osječke dječje književnice Jagode Truhelke.   Od drugog svjetskog rata  do danas, sve je zamrlo. 

 Na tragu te doista lijepe zaboravljene osječke tradicije, iniciran je  ove godine  po prvi put, Festival trešanja-manifestacija osuvremenjena sa zanimljivim kulturnim, gospodarskim, zabavnim sadržajima,  između ostalih i natjecanjem -tko će napraviti   najbolju tortu od trešanja i kolač od trešanja? Natjecali su se slastičari i građani.   Mi lavice iz Lions cluba Mursa ,hrabro smo prijavile tortu od      trešanja  i bakinu štrudlu, koje je ispekla, naša članica Sofija Vidaković.

 Na lijepo ukrašenom i veselom štandu našega kluba,bilo je obilje trešanja i dobroga raspoloženja koje smo dijelile  s našim sugrađanima. Našem veselju nije bilo kraja, kada je tročlani žiri proglasio SOFIJINU TORTU najboljom.  Osvojile smo PRVO MJESTO na Međunarodnom festivalu trešanja * Osječke trešnje 2016*

Bravo Sofija i hvala ti što smo bile dio te lijepe manifestacije i sretne smo što ulazimo ovako *slatko* u lions godinu u kojoj ćeš ti biti predsjednica . Novčana sredstva, koja nosi prvo mjesto, sa veseljem biti će donirana u humanitarne svrhe.

  Do slijedećeg Antunova i Međunarodnog festivala  trešanja , neke nove fine torte i kolača od trešanja, na koje pozivamo sve lionse , lijepi pozdrav.     

   Lions  club  Mursa Osijek

 

Galerija: