LC Beli Manastir - Obilježen međunarodni dan biološke raznolikosti,

Predavanjem o minama, dana 22.5.2017. naziva “Djeca u opasnosti od mina”, u prostorima OŠ Miroslava Krleže, u Čepinu, u Osječko - baranjskoj županiji, obilježen je  međunarodni dan biološke raznolikosti. Predavanju je prisustvovalo oko 90 čenika V. I VI. razreda škole.  
Da podjetimo, međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, da bi ukazali na veliku ulogu, koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.
 
Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22.5.1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.
 
Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.
 
U Danu zaštite prirode organiziraju se odgojne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge aktivnosti kojima se na primjeren način potiče i promiče zaštita prirode, a Ministarstvo kulture tradicionalno dodjeljuje nagrade na području zaštite prirode.
 
Pored 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj je i 11 perkova prirode, a jedan je u našoj Baranji, Park prirode Kopački rit. 
 
Kopački rit je jedna od najvećih fluvijalno - močvarnih nizina u Europi. Ovo područje tijekom godine značajno mijenja svoj izgled, ovisno o intenzitetu plavljenja, pretežno iz Dunava, te mnogo manje iz Drave. Najveće je rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj. U njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a velika bioraznolikost od 2000 bioloških vrsta odraz je bogate flore i faune parka. Dijelovi kopna i ritskih voda čine vrlo složen mozaik, a njihov oblik i funkcija u datom trenutku ovise o količini nadošle vode. Kanali su veza između toka Dunava i Drave, a postoji i splet kanala koji čine vodene veze unutar rita.
 
Nažalost za vrijeme domovinskog rata 1/5 Kopačkog rita je bila minirana. (Površina parka je 177 km2.) Iskoristili smo priliku i upozorili na minsku opasnost u još 9 županija Republike Hrvatske, pa tako i na područje parka prirode Kopački rit.  
 
Predavanje je organiziralo Povjerenstvo za razminiranje, District 126 Hrvatska, uz pomoć Lions kluba Beli Manastir.
 
Predavanje su podržali i „Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Republike Hrvatske, Osječko - baranjske županije”, prisustvom predsjednice udruge gđe. Ružice Bisahe i dopredsjednika Franje Kučinca te velečasnog u miru, Josipa Majdandžića, kao potpornog člana.
 
U ime Hrvatskog crvenog križa GD Osijek, prisutan je bio Goran Latković, a u ime MUP-a RH, PU Osječko - baranjske, bio je Mario Kokić, iz odjela protueksplozijske zaštite. Ispred Hrvatskog centra za razminiranje, risutan je bio predstojnik podružnice Istok, Dubravka Krušarovskog, tajnik LC Beli Manastir. 
 
Domaćin je bila ravnateljica škole Branka Mack - Savanović i pedagoginja Gordana Vlahović. 
 
Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika PU OB odjela protueksplozijske zaštite, predstavnika crvenog križa i predstavnika HCR-a, predstojnika podružnice Istok, Dubravka Krušarovskog. 
 
Galerija: