IN MEMORIAM ŽELJKO ČAVAR ČLAN LC SISAK

IN MEMORIAM ŽELJKO ČAVAR ČLAN LC SISAK
Dana 07.04.2018. zauvijek nas je napustio aktualni predsjednik našeg LC Sisak Željko Ćavar dipl.ing.
Zahvaljujemo se District guverneru Mladenu Kajgaiću Kao i Robertu Sedaku što su nazočili izvanrednoj sjednici kluba i uputili izraze sućuti i potpore.
Ukop je obavljen 10.04.2018. na gradskom groblju u Petrinji. Riječi oproštaja u ime LC sisak održao je dr. Milenko Krešić, voditelj protokola.
Donosimo integralni tekst govora:
Dragi Željko, rodbino, prijatelji i poznanici pokojnog Željka!
Kažu da bi najbolji ommagio smrti trebala biti dostojanstvena šutnja. Riječ ima snagu pokušaja, u tome je njena veličina, ali i njena bijeda.
Pokušat ću se danas čuvati riskantnih riječi: Ne postoji poslijednja riječ, kao ni posljednje piće. Naprosto, ti ostaješ s nama u našoj memoriji, jer smo s tobom dijelili misli, ideje i sustav vrijednosti.
Obraćam ti se u ime Lions cluba Sisak, najveće nevladine udruge civilnog društva s miljunskim članstvom diljem svijeta.
Zašto živjeti u svijetu, a ne osjetiti njegovu težinu. Savršen svijet postoji, ali nikad duže od jednog trenutka. Antropologija i humanizam nas uče, da je čovijek izvor svakog smisla, pogotovo čovijek u potrebi. Moderno društvo koje sve više postaje sebično, često takve ljude ne vidi i ostavlja ih na marginama. Lajonizam je bio i ostao orijentacija prema ispravnom i suosjećajnom ljudskom djelovanju. Jer nije pobijeda imati, odreći se to je pobijeda.
U danu kad sam prvi put ove godine otovrio prozore i polako puštao proljeće unutra, vijest o tvoj smrti me konsternirala. Činilo mi se naime, da je tvoja najveća vrlina što si znao svoju mjeru. U smislu urednog života nisi bio osoba s nekim faktorima rizika. Volio si skijanje, a jedna kineska poslovica kaže da se visokih planina i izazova boje samo lijeni ljudi. Bio si hedonist, ali u najboljem smislu te riječi. Volio si lijepe stvari. Fino vino si pio iz finih čaša, a ne ustima, nego srcem, i time gasio metafizičku žeđ svoje duše.
Valjda si mislio da htjeli - ne htjeli moramo umrijeti, pa čemu onda proklinjati život. Smatrao si da su unutarnje kvalitete važnije od vanjskih. Mislim da si dobio od života što si želio. No svi znamo da je život smtronosna bolest. Smrt je dio i prirodni kraj života, to je isitina i tu istinu treba izdržati. Prava veličina ljudi može se doista egzaktno utvrditi na pogrebu. Po broju ovdje nazočnih, čini se da si bio i ostao velika i voljena osoba. Ako neki ovdje zaplaču, to  samo znači da je danas duša pobijedila tijelo. Sudbinu često nemožemo izbjeći. Vrijeme i dužina života samo su mali otok u vječnosti. Nadamo se da će i tvoja duša u toj vječnosti naći mjesto. Kraj svakog ovozemaljskog života rasprši se poput sjemena maslačka. Od dužine života dragi prijatelju, uvijek je vrijednija naša ostavština. Kažu da relativno mladi umiru samo ljudi, koji su ispunili svoje životno poslanje. Tvoja ostavština i duhovna dobra, tvoj život i djelo biti će nama koji ostajemo u lajonizmu trajna inspiracija i putokaz. Kad spoznamo svoju ljudsku nemoć, tad smo najmoćniji. U našem klubu ti ćeš nastaviti živjeti i nakon smrti, jer ćeš biti prisutan svojom odsutnošću i jer si ostavio neizbrisiv trag.
Počivaj nam u miru, dragi prijatelju!
U ime Lions cluba Sisak i svoje osobno ime upućujem izraze najiskrenije sućuti obitelji!