Hrvatski Lionsi uz pomoć LCIF-a podjelili interventnu pomoć za stradale u potresu u Zagrebu

Hrvatski Lionsi uz pomoć LCIF-a podjelili interventnu pomoć za stradale u potresu u Zagrebu

LCIF (Fondacija Lions Club International) na zahtjev guvernera distrikta 126 Hrvatska Dr. Darka Ćuruvije 24.03.2020. donijela odluku o hitnoj donaciji 10.000 $ pomoći Lions Distriktu 126 Hrvatska za interventnu pomoć ugroženima u potresu koji je pogodio grad Zagreb 22.03.2020. godine. Za korištenje tog fonda postavljeni su strogi kriteriji te se sredstva hitne donacije smiju koristiti isključivo za potrebe hrane, odjeće i obuće, pokrivača, flaširane vode, higijenskih i medicinskih potrepština za one koji su direktno pogođeni posljedicama potresa u fazi neposredno nakon nesreće. Sredstva LCIF fonda ne mogu biti korištena za građevinsku obnovu, kupnju opreme za domaćinstva, građevinski materijal niti za stambeno zbrinjavanje žrtava potresa.

Lions Distrikt 126 formirao je radnu grupu u Zagrebu koja je najprije putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu grada Zagreba  i Župe Sv. Šimuna i Tadeja u Markuševcu uspjela detektirati koje su najhitnije potrebe stradalnika kada govorimo o higijenskim potrepštinama i prehrambenim artiklima. Iz toga je uz pomoć Alce Zagreb kreiran jedinstveni obiteljski paket u kojem se nalazi 21 artikl,  komercijalne vrijednosti cca 330 kn s PDV-om.  Slaganje 400 paketa organizirali su članovi LC klubova u posebnim uvjetima uvažavajući sve preporuke Stožera CZ. Ukupno je 07. travnja 2020. isporučeno 60 takvih paketa u Markuševec i 340 paketa „gradu Zagrebu“ u čije ime je pakete zaprimio Crveni križ grada Zagreba. Distribuciju i detaljnu evidenciju distribucije će potrebitima obaviti župa u Markuševcu i Mjesni odbori i Vijeća gradskih četvrti u područjima grada i okolice pogođenim potresom direktno stradalnicima slabijeg imovnog stanja. Lionsi ovoga puta uvažavajući preporuke Stožera CZ neće direktno dijeliti pakete stradalnicima. Distribuciju i detaljnu evidenciju distribucije će potrebitima obaviti župa u Markuševcu, te Mjesni odbori i Vijeća gradskih četvrti u područjima grada i okolice pogođenim potresom, direktno stradalnicima slabijeg imovnog stanja

U  kratkom roku uz pomoć članova Lions klubova i partnera Alce Zagreb  koja je na raspolaganje stavila svoju logistiku (skladište, parkirališni manipulativni prostor, kutije, mehanizaciju, transport ) Lions Distrikt 126 Hrvatska je uspio realizirati cijelu akciju od zaprimanja prve informacije, izrade projektne dokumentacije, do prikupljanja robe, te udvostručiti vrijednost inicijalne donacije od cca 10.000 US $ na 130.000 kn do  isporuke 07.04.2020.

Lions D-126 Hrvatska zahvaljuje na donaciji LCIF-u kao i poduzeću Alca Zagreb i članu LC Zagreb Igoru Šaravanji na dodatnoj donaciji i logistici oko pakiranja i otpreme donacije. Također zahvaljuje Lionsima, Leićima i njihovim prijateljima koji su pomogli da se paketi ispune s proizvodima i zapakiraju.

Zahvaljujemo također i Župi u Markuševcu, Uredu za socijalnu zaštitu grada Zagreba i Crvenom križu Zagreba na svesrdnoj pomoći u raspodjeli paketa stradalnicima u potresu.

Da bi se svim sudionicama u ovoj akciji zahvalili poimence bio bi to prevelik spisak, ali ipak moramo zahvaliti našem RC Kruni Šimunoviću koji je bio i srce i duša ove akcije.

Ova akcija je još jednom pokazala kada se radi sa srcem Lionsa akcije koliko god bile velike moraju uspjeti kao ova.

Gdje ima potrebe tu su Lionsi.

 

Galerija: