Delegacija našeg Distrikta aktivno sudjelovala na Europa Forumu u Montreuxu, Švicarska

Delegacija D-126 Hrvatska u sastavu 2. VDG Darko Ćuruvija, PDG Dražen Melčić, GST DC Vesna Boinović Grubić i Željko Gucunski sudjelovali su na Lions Europa Forumu koji se ove godine održao u Montreuxu, Švicarska.

Prvi je na odredište stigao Željko Gucunski iz LC Novigrad, koji je uspješno sudjelovao i apsolvirao Lions Faculty Develpment Institute, i time se pridružio našem timu certificiranih edukatora.

Na samom Lions Europa Forumu su mu se u otmjenom Montreuxu, mondenom Švicarskom ljetovalištu na Ženevskom jezeru pridružili 1. VDG Darko Ćuruvija sa suprugom, PDG Dražen Melčić i GST DC Vesna Boinović Grubić.

PDG Dražen Melčić je u svojstvu GMT DC-a sudjelovao kao prezenter u panel diskusiji „ Increasing membership in small countires“ („Povećavanje članstva u malim zemljama“). Na tom sastanku su odabrani predstavnici nekolicine malih Distrikta (MD109 Island, D113 Luxembourg, D120 Estonija, D126 Hrvatska, D129 Slovenija, D131 Litva i D132 Makedonija) imali priliku predstaviti razvoj svojih Distrikta. Ispred MD 109 Islanda govornica je bila 1. vice internacionalna predsjednica Guðrún Yngvadóttir, koja je podijelila svoje vrijedno iskustvo o razvoju svog Distrikta odn. kako je Island postao zemlja sa razmjerno najvećim brojem Lions na svijetu (2.160 Lionsa na 334.000 stanovnika).

GST DC Vesna Boinović Grubić je na sastanku Euro-Africa Committee-ja napravila vrlo zapaženu prezentaciju o projektu hrvatskih Lionsa u svrhu smanjenja gladi i pothranjenosti (malnutricije) u svijetu, poglavito u Africi. Prezentacija je izazvala veliko zanimanje prisutnih. Podršku projektu dali su lionsi Distrikta Makedonije i Slovenije, lionsi Turske, Libanona i drugih zemlja, te Afrike. Poseban interes pokazali su Lionsi koji se bave problemom izbjeglica i imaju u svojim zemljama velike kampove (Libanon, Turska…). Na druženjima nakon službenog djela tražili su nam letke i dodatne informacije. Vesna Boinović Grubić razvija taj projekt kao potencijalni projekt D-126 Hrvatska, uz podršku naših prehrambeno-farmaceutskih kompanija Podravka i Belupo. Također, u Montreuxu su prezentirane aktivnosti na proširivanju projekta na Lionse u zemljama u okruženju te uključivanja svih Lionsa globalno kroz akcije i „donate now“ na LCI i LCIF.

2. VDG Darko Ćuruvija, PDG Dražen Melčić GMT DC i Vesna Boinović Grubić, GST DC sudjelovali su na sastanku „Global Action Team Constitutional Area IV Group C“. Zemlje/Distrikti članice Konstitucionalnog Područja IV, Grupe C su D119_Mađarska, D121-Poljska, D122-Češaka i Slovačka, D123-Russija, D124-Rumunjska, D126-Hrvatska, D129-Slovenija, D130-Bugarska i D132 Makedonija. Svrha tog sastanka je informiranje o velikim strukturnim promjenama koje se događaju u Lions Clubs International, a u skladu sa novom strategijom razvoja „LCI Forward“, lansiranoj na Konvenciji u Chicagu.

Željko Gucunski odradio je također sve potrebne ugovore na Youth Exchange Bazzaru i dogovorio da slijedeće godine još veći broj naših mladih posjete Youth kampove po cijelom svijetu i provedu dodatna dva tjedna u obiteljima.

PDG D. Melčić je na sjednici Mediterranean Solidarity Observatory imao priliku prezentirati našu Lions regatu i pozvati prisutne na sudjelovanje 2018.

PDG Dražen Melčić i 2.VDG Darko Ćuruvija sudjelovali su sva tri dana na zasjedanju European Council-a, te na kraju, u subotu 30.09. glasovali za predložene rezolucije, kao i za mjesta „Archivist & Advisor“ te „Forum Accountant“. Usvojene su većinom glasova sve predložene rezolucije, ali i rezolucija da se Europa Forum 2020 održi u Solunu (Thesaloniki), ako domaćin – Cipar zadovolji financijske uvjete. Za mjesto „Archivist & Advisor“ izabran je Phil Nathan, a za „Forum Accountant-a“ ponovno je izabra Peter Brandenburg. Predstavili su se i kandidati za ID iz Europe: Geoff Leader (GBR), Heimo Potinkara (FI), Walter Zellmoser (AUT), ali su i svoju kandidaturu za trećeg međunarodnog dopredsjednika imali priliku objaviti Brian Seenan iz USA, Paty Hill Canada (odustala u korist Briana) i Salim Moussan iz Libanona.

Naši predstavnici iskoristili su priliku i s ponosom sa svojim Lions prijateljima predstavili Lions poštansku marku D-126 koja je u Hrvatskoj izdana povodom 100 godina Lions Clubs International.

Naravno svi sudionici iz Hrvatske su dobro iskoristiti vrijeme i priliku za promociju našeg Distrikta i naše najveće međunarodne Distriktualne akcije, regate „Jedrima protiv droge“, po kojoj smo sve poznatiji među Lionsima u cijeloj Europi, ali naravno za korisne i ugodne susrete sa starim Lions prijateljima ali i za upoznavanje novih.

 

Galerija: