Tradicija - vodenica i kruh

Datum: 
17. Svibanj 2019
Mjesto: 
Osijek
Kontakt osoba: 
Valerija Vuković Kondža
Tel/Mob: 
098 232 106

Pekarstvo i kruh  spominju se  prvi put od 4-6 tisuća godina prije nove ere u  Egiptu, gdje su pronađene prve žitarice - preteče današnje pšenice i zobi. Zrnje žitarica Egipćani su prvo konzumirali sirove, zatim ih počeli pržiti, a nakon dužeg perioda i drobiti zrnje te dodavati vodu i konzumirati kao kašu. U kasnijem periodu povijesti tako pripremljenu kašu  sušili su na suncu, što predstavlja i prvi kruh, koji je bio beskvasni. Sve svoje vještine i znanja o pripremi kruha Egipćani su prenijeli starim Grcima i Rimljanima. Rimljani obogaćuju kruh dodajući mu razne začine. Prve pekarske peći pronađene su u starom Rimu i staroj Grčkoj. Devetnaesto stoljeće predstavlja prekretnicu u prehrani stanovništva, jer dolazi do masovne proizvodnje bijelog brašna. Dvadesesto stoljeće donosi nove sorte pšenice čija su odlika veći prinosi, ali slabija kvaliteta brašna, a time i pekarskih proizvoda. Dvadeseto stoljeće iznjedrilo je i odgovor na ovaj problem u vidu aditiva, koji su skratili tehnološki proces proizvodnje i poboljšali svojstva pekarskih proizvoda. 
Današnjica predstavlja prijelomni trenutak, kada se zbog mnogih suvremenih bolesti i načina života, u mnogim segmentima života, pa tako i u prehrani okrećemo i vraćamo prošlosti, prirodi, jednostavnosti i tradiciji.
Brašno od cjelovitog zrna dobiveno mljevenjem pšenice kamenom na vodenici, savršeno očuvanih nutritivnih svojstava. Kvasac. Sol. Voda. Kruh u priči koja ne može biti jednostavnija, prirodnija i okrenuta više ka prošlosti. Tradiciju ćemo  uz ovako pripremljen kruh prizvati uz malo masti, pekmeza i langošica, ali  i uz pomoć tradicijskog materijala drva, od kojeg su vrijedne ruke učenika načinile prekrasne predmete.
Cilj nam je upoznati vas s učenicima i profesorima Obrtničke škole Osijek i promovirati  strukovna zanimanja pekar i stolar. U Obrtničkoj školi u Osijeku učenici se obrazuju za razna strukovna zanimanja i svoju kreativnost vrijednim rukama pretaču u maštovite predmete, frizure, fotografije ili pekarske proizvode. Učenička zadruga Kreativne ruke osnovana u školi proizvodi razne predmete koje ćete imati priliku vidjeti, naručiti, nagraditi ovom prigodom na vodenici.
Pozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 17.05.2019. od 17 sati na vodenici na Dravi.