Mediteranska konferencija u Genovi

Datum: 
26. Ožujak 2020 - 29. Ožujak 2020
Mjesto: 
Genova
Kontakt osoba: 
Goran Šarić

23. Konferencija Lionsa Mediterana – Genova 26. do 29. ožujka 2020.

Od 26. do 29. ožujka u Genovi će se održati 23. Mediteranska Konferencija, s glavnom temom održive budućnosti Sredozemlja https://www.medconf2020.org/ .

Međunarodni predsjednik Jung-Yul Choi će nam se pridružiti tijekom cijelog trajanja konferencije, zajedno sa prošlogodišnjom predsjednicom i predsjednicom LCIF-a Gudrun Yngvadottir.

Važno raskrižje za gospodarske i kulturne razmjene od davnina, Mediteran još uvijek ima ključnu ulogu u regiji. Uloga koja se mora ponovno razmotriti zbog sadašnje situacije i s obzirom na skrb koju dugujemo društvenoj i prirodnoj okolini. U takvoj perspektivi rasprava o klimatskim promjenama postaje ključno pitanje kada se raspravlja o očuvanju 'Mare Nostrum', a tema naše konferencije postaje iznimno relevantna jer klimatske promjene mogu ugroziti budućnost mladih generacija koje tu žive.

Nedavna međunarodna istraživanja pod vodstvom sveučilišta Salento zajedno sa sveučilištima u Marseilleu, Barceloni, Nikoziji, Haifi i Rabatu registrirala su povećanje temperature od 1,4 ° C u posljednjem stoljeću u mediteranskim zemljama. Ova vrijednost je viša od prosječne svjetske vrijednosti od 1 ° C. Učinci povećanja temperature su vidljivi svima: jake kiše, poplave i toplinski valovi su sve češći i nasilniji. Očekuje se kako će se u idućim godinama globalno zagrijavanje u tom području povećavati i premašiti za 25% prosječne svjetske stope klimatskih promjena.

Prijatelji, istraživači, stručnjaci, ali i svi članovi Lionsa koji žele aktivno sudjelovati na toj tematici pozvani su podijeliti svoja iskustva i prijedloge o održivim pitanjima, jer mislimo da ćemo samo kroz zajednički napor koji uključuje civilno društvo, kao i cijelu zajednicu, moći pridonijeti boljoj harmoniji između čovječanstva i planete Zemlje.

U tom smislu pozivaju se svi hrvatski Lionsi sa dobrim idejama ili već uhodanim projektima koji bi se mogli proširiti na cijelo područje Sredozemlja da se jave na natječaj koji objavljuje 'Mediterranean Solidarity Observatory' (MSO).

Područja za definiciju projekata su slijedeća:

•             Očuvanje okoliša Sredozemnog mora

•             Migranti i pomoć izbjeglim osobama

•             Europske humanitarne inicijative za Afriku

•             Proširenje nacionalnih programa na druge zemlje regije

•             Ostali međunarodni projekti koji bi mogli biti od zajedničkog interesa

Svaka ideja (projekt) treba biti izložena u skladu s priloženim obrascem, koji treba biti ispunjen engleskim jezikom.

Ispunjene obrasce potrebno je uputiti PDG Goranu Šariću, najkasnije do 27.12.2019. (goran.saric@enodis.hr, +385 98 458609).

Prijavljene projekte MSO će analizirati i napraviti selekciju za prezentaciju na 23. Mediteranskoj Konferenciji, gdje će se glasati za najuži krug projekata koji će biti primijenjeni u zemljama Sredozemnog mora.

DodatakVeličina
ConfMed---LIONS-ENG.jpg402.1 KB
Genova-Castello_d'Albertis-panorama.jpg1.37 MB
Obrazac.docx12.3 KB