Lionizam u Hrvatskoj

Prvi Lions klub u Hrvatskoj osnovan je u Dubrovniku (Lions klub Sveti Vlaho), i to 25 listopada 1990. godine. Nakon toga intenzivno se razvija Lions pokret u našoj domovini, pa tako danas, na kraju lions godine 2012/2013 (lipanj 2013. godine) brojimo 72 kluba s preko 1483 člana.

Hrvatski Lionsi dobili su i vlastiti District, osnovali su  2. veljače 1994 godine (također u Dubrovniku) Inicijativni odbor za usmjeravanje vlastita distrikta. Iste godine, na međunarodnoj konvenciji održanoj u Seolu (Republika Koreja), naš je District službeno priznat u statusu tzv. provizornog distrikta. Prvi guverner bio je ujedno i jedan od utemeljitelja lajonizma u Hrvatskoj, Ivica Jakić iz LC Zagreb.

Hrvatski Distrikt (D-126) podijeljen je danas na četiri regije nazvane po stranama svijeta, a regije - zbog brojnosti klubova - podijeljene su u više zona.

Prebogata je relativno kratka povijest hrvatskog lajonizma. Gotovo svaki klub ima neki svoj posebno prepoznatljiv projekt humanitarnog karaktera. Na razini Districta nekoliko je projekta internacionalizirano i dovršeno uz pomoć donacije LCIF (Lions Fondacije) o čemu više možete pročitati na ovim stranicama (LCIF) .